Jadran Resort

Produkcija: Gledališče Glej
Avtor: Natalija Vujošević, Tara Langford, Neja Tomšič


Foto: Neja Tomšič

Roman v krajini.

Nenavadno srečanje še nerojene gostinske delavke, križarke, ki jo je krstila Margaret Thatcher, gospoda Satoshija in gosta, ujetega v neskončnem iskanju brezna.

Kako se zgodovina odraža v naših strahovih in kako smo se naučili plesati z njenimi tokovi? Kako sedanjost razkriva poti do ciljev in ali nas bo sprevodnik zbudil, ko bomo prispeli? Koliko “svetov” si lastimo in kateri so kraji, kjer se srečujemo? Kaj pa tisti, ki so zaklenjeni? Zakaj se nikoli ne odpravimo tja? Raziskovanje in sanjarjenje v eni sami destinaciji, dežela v razvoju in izginjajoča zgodovina – Jadran Resort.

Jadran Resort raziskuje transformacijo teritorijev in družb, katerih prihodnost oblikujejo investicijska tveganja mednarodnih investitorjev ter podrejenost potrebam začasnih turistov. Zanjo so simptomatične oblike začasnega bivanja (na primer v ready-made mestih, kakršen je npr. tudi Portopiccolo ob Sesljanu), wellness resorti in državljanstvo kot naložba. V pristaniščih Črne gore zavetje najdejo tudi kripto milijonarji ter križarke (npr. MS Satoshi), da lahko nato nadaljujejo pot v ilegalne razstavljalnice ladij v Bangladešu.

Jadran Resort temo raziskuje skozi izviren format 'romana v krajini' (novel in landscape) in vznika med podobami, ki jih povezujemo z idejo mediteranske izkušnje. Ohlapno se nanaša na kontekst Črne gore in pri tem kaže na oblike našega posrednega in neposrednega sodelovanja v procesih, ki jih zarisuje. Roman v krajini je poskus sprehajanja med izkušnjami in nabor trenutkov, ki deaktivirajo ta zapleteni mit o vzajemnosti.

Zasedba

Prispevek: Uroš Prah
Pomoč pri zvočnem oblikovanju: Gašper Torkar
Lesarstvo: Martin Lovšin
Zbor: Leeds Youth Singers, led by Diane Paterson and Emma Sargison, recorded by Matt Boyle


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/jadran-resort