Spider 2024

Ljubljana, 19. 06. 2024 - 22. 06. 2024

Festival radikalnih teles 2024: "BRNEČI ALGORITMI JATE"


Foto: Arhiv Pekinpah

19.–22. junij, Plečnikovo letno gledališče za Tivolskim gradom, Park Tivoli, Ljubljana

Sodobno kritično analizo skrbi tako imenovano čredno delovanje ljudi. Kapitalisti medtem prek takšnega delovanja kopičijo vse več kapitala in ustvarjajo vse večje ekonomske in socialne razlike. Vse vemo – uničiti despote, vključiti izključene, enakost za vse, konec izkoriščanja. Svet ne potrebuje novih idej. Potrebuje realizacijo teh, ki jih že imamo.

Zato se Festival Spider 2024 sprašuje: Kaj pa če bi čredno delovanje že na ravni jezika preoblikovali v delovanje jate? Vedenje jate je kolektivno gibanje velikega števila samovozečih se entitet, njihova pot je translinearna, ta krila zamahujejo, včasih trčijo med seboj, pogosto s svetom, to gibanje pa vodi v inteligentno globalno vedenje, ki presega individualnost.

Dobrodošli na Spider 2024, festival radikalnih teles. Letos se kritično obračamo k zapeljivim platem plesnih praks. Med njimi je ključen poriv k združevanju različnih medijev v uprizoritvenih umetnostih, od vizualnih do gledaliških, od klasične glasbe do klubskih hitov. Nahajamo se v formatu festivala kot sheme, ki agregira množice in bistveno prispeva k tvorjenju človeških kultur.

Med 19. in 22. junijem 2024 bodo na dobro znanem odru Festivala Spider v ljubljanskem parku Tivoli pristala tako uveljavljena kot sveža imena sodobne mednarodne in lokalne umetniške scene. Iz Amsterdama bodo prileteli Andreas Hannes in Trevoga Collective, iz Barcelone Reinaldo Ribeiro, iz Antwerpna Marc Vanrunxt, z jadranske magistrale Mark Požlep, iz Yerevana pride AHA Collective, pričakujemo Eliso Zuppini, pridejo Arno Ferrera, Igor Shyshko, Nenad Jelesijević in Sonja Pregrad. Tudi letos boste na festivalu lahko poslušali Radikalne pogovore, umetniški program pa bodo, kot vselej na Spiderju, dopolnjevala najaktualnejša imena klubske glasbene scene.

Umetniški vodja: Matej Kejžar
Direktor festivala: Žiga Predan
Kuratorka Festivala radikalnih pogovorov: dr. Bara Kolenc
Ambasadorka festivala: Leja Jurišić
PR: Mojca Zupanič
Družbeni mediji: Angela Steiner
Digitalni marketing: Bighead Lab
Hrana: SuperCatering
Spider bar: Spider & Špela Ličina
Tehnični vodja: Borut Cajnko
Tehnična ekipa: Tomo Hrovat, Hotimir Knific, Anže Kreč, Sinaj Kreč, Oskar, Martin Lovšin, Grega Mohorčič, Aleksander Plut, Špela Škulj, Miha Zupan
Zvočna oprema: Luka Bernetič
Producent: Žiga Predan
Asistentke produkcije: Klančar, Angela Steiner, Špela Tušar, Polett Kasza, Irena Silić, Jasmina Klančar
Pomoč pri tekstopisju: Nina Dragičević
DJ program: Angela Steiner
Festivalski fotograf: Matija Lukić
Video: Lana Požlep, Hana Vodeb z ekipo
Oblikovalec: Boris Balant


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/spider-2024-f