Vrnitev v Bullerbyn

Produkcija: Lutkovno gledališče Maribor, Amaterska lutkovna skupina Športniki (ČEŠ)
Avtor: Po predlogi Astrid Lindgren
Režija: Jakub Vašíček in kolektiv


foto Boštjan Lah

Švedi so svetu dali Nobelovo nagrado, vikinge, Ingrid in Ingmarja Bergmana, Ingemarja Stenmarka, Zlatana Ibrahimovića, Abbo, Ikeo, H&M, modro-rumeno kombinacijo, zapleten jezik, Piko Nogavičko ... Po predlogi v Sloveniji manj znanega romana Astrid Lindgren Otroci iz Bullerbyna pa je nastala predstava, ki želi izraziti košček slovensko-češke hvaležnosti Švedom.
Če Pika Nogavička prinaša asociacije na otroštvo, na skodelice kakava pred spanjem, na otroške želje po moči, neodvisnosti, skritih zakladih in večnih prijateljstvih, se Vrnitev v Bullerbyn sprašuje, kam z idiličnim otroštvom, ko človek odraste. Ali bi Piki Nogavički in otrokom iz Bullerbyna uspelo ohraniti čarovnijo? Ali je čarovnija sploh obstajala? Ali pa spomini varajo in naše otroštvo sploh ni bilo tako zelo modro-rumeno?
ALS Športnike sestavljajo spodaj našteti izvajalci, ki jih je pozimi dokončno združil minoritski samostan. Sicer so nekdanji sošolci z Oddelka za alternativno in lutkovno gledališče praške DAMU. Med bivanjem v samostanu ob ranih jutrih tekajo ob reki Dravi, čez dan se sprašujejo zakaj najstnike vodijo skozi skrivnostni svet lutk, ob večerih, prostih dneh in v hladnih zimskih nočeh pa prebirajo Lindgrenovo. Romarska pot jih vodi med slovenskimi in češkimi gledališkimi hišami (DISK, LGM, Naivni divadlo Liberec, Divadlo Alfa Plzen, Minor, Mimotaurus in še več), kjer predstavljajo najobetavnejšo generacijo lutkovnih umetnikov. Pa tudi tekajo še vedno radi in še bodo tekali.

Zasedba

Avtor likovne podobe: Tereza Venclová in kolektiv
Avtor glasbene opreme: Kolektiv in par starih znancev
Oblikovalca svetlobe: Jakub Vašíček in Bor Kos
Nastopajo: Tomáš Jarkovský, Adam Kubišta, Johana Vaňousová, Jakub Vašíček in Elena Volpi


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/vrnitev-v-bullerbyn