Okroglo za začetek

Produkcija: Gledališče Aboon (ES)
Režija: Gledališče Aboon


Foto: Josep Tobella

Lutkovna predstava.

Predstava Okroglo za začetek (BABY ESFERIC) je poklon Zemlji. Skozi različne zgodbe in pokrajine pripoveduje o čarovniji, ki nas povezuje s planetom in njegovimi prebivalci. Namenjena je najmlajšim, starim od šest mesecev dalje, navdušila pa bo vso družino. Predstava ne vsebuje besedila, temveč v veliki meri uporablja vizualni jezik. Protagonistka je bela krogla, ki se spreminja v različne pokrajine in prijetne živali. Vse je okroglo. Minimalistična in prefinjena vizualna estetika daje svobodo gledalčevi domišljiji. Predstava Okroglo za začetek ujame čarobnost zemlje v ritmu, primernem za najmlajše otroke.

Gledališče Aboon ponuja inovativne predstave in doživetja, ki prebudijo domišljijo mladih in starih. Otroško doživljanje približajo odraslim in ustvarijo ubran prostor med tema resničnostma. Pristopi ustvarjalcev gledališke skupine so inovativni, rezultat raziskovalnega procesa in lastne ustvarjalnosti. Ustvarjajo iz globoke ljubezni do zgodnjega otroštva, ob velikem spoštovanju do otrok in njihove domišljije, ter črpajo navdih iz otroških zmožnosti in percepcije.

Gledališče Aboon je bilo ustanovljeno leta 2012 z namenom ustvarjanja visokokakovostnih gledaliških predstav za najmlajše. So pionirji na tem področju. Prva predstava, ki je bila premierno izvedena leta 2014, je doživela velik uspeh. To je zaznamovalo začetek uspešne profesionalne poti, ki med drugim vključuje sodelovanje na dogodkih, kot so Mostra de Igualada 2017, Festival Rompiendo el Cascarón, Circuito Escena Pro de Cantabria, Festival Mutis, el Desván, Festival Internacional de Vitoria-Gasteiz in Teatrea. Leta 2018 so prejeli podporo in sponzorstvo kreativnega centra Nau Ivanow, potem ko so na njihovem tekmovanju Cultural Entrepreneurs Residence osvojili prvo nagrado.

V letu 2019 se je delovanje gledališke skupine utrdilo s premiero predstave Okroglo za začetek na sejmu uprizoritvenih umetnosti MADferia, ki je bila prepoznana kot prebojna predstava. Temu je sledilo več priznanj, med drugim sodelovanje v programu Platea, znak »R« za priporočeno predstavo, ki ga je podelila Komisija nacionalne gledališke mreže, pridobitev znaka kakovosti, ki ga podeljuje gledališki krog Camino Escena Norte, in vključitev v turnejo Constellations 2023 Itinerary Tour, pa tudi sodelovanje na mednarodnih festivalih Titirijai in CUCÚ. Istega leta se je gledališka skupina začela internacionalizirati.

Zasedba

Kostumografija: Annie Wickaert
Oblikovanje luči: Estefano Razzolini
Glasba: Aurora Martínez, Mei Samarra
Oblikovanje zvoka in snemanje: Mon Feijóo
Scenografija: Eduardo Telletxea, David Mataró-Mímic, Vega Virgili
Ilustracije: Aitor Herrero
Video: Jonatan Ros
Spletno in grafično oblikovanje: Albert Busom

NastopataMei Samarra, Eduardo Telletxea / Nicolás Rivero

Priporočena starost: 0,5+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/okroglo-za-zacetek