Bobri

Ljubljana, 16. 03. 2024 - 04. 04. 2024

16. edicija Ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje na temo: Prepletanja.


Foto: Arhiv Bobri

Festival Bobri je ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje, ki se ga prireja že od leta 2009. V sklopu festivala vsako leto otrokom in mladim nudijo izbor kakovostnih kulturnih in umetniških vsebin. Vsi dogodki na festivalu so brezplačni.

Že šestnajsto leto zapored bo v Ljubljani potekal festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, tudi letos bo to spomladi.

Festival, katerega tema bo letos prepletanja, bo doživel odprtje v soboto, 16. marca, ob 10.00 v Lutkovnem gledališču Ljubljana, in sicer s senčno predstavo režiserja Fabrizia Montecchija Moj dedek je bil češnjevo drevo v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana. Zaključil se bo že tradicionalno v Centru urbane kulture Kino Šiška, v soboto, 16. marca, ob 17.00 s premiero razgibanega koncerta Drobtine iz mišje doline v produkciji Laure Zafred, v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor in Mladinsko knjigo. Oder bo razživilo trinajst glasbenikov in pripovedovalka Anja Štefan.

Prirediteljica festivala je Mestna občina Ljubljana, izvršni producent Slovensko mladinsko gledališče ter koproducent Javni zavod Kinodvor.

Program festivala se bo vil okoli teme Prepletanja. Program (gledališke, filmske, plesne, pripovedovalske, glasbene prireditve, delavnice in vodstva ter druge dejavnosti) bo na različne načine spregovoril o grajenju vzajemnih odnosov in spodbudil premislek o tem. Razmišljalo se bo o načinih, kako se lahko povezuje in sklepa vezi v času, ko se priča o vedno večji odtujenosti in rastočim občutkom osamljenosti. Pritiski hiperprodukcije, tekmovalnost, odvisnost od elektronskih naprav in poudarek na individualizmu pogosto vodijo v stiske in nezdrave odnose, predvsem pa v težave pri navezovanju stikov. Pod drobnogled bo vzeto, kako pomembni so pri povezovanju in grajenju skupnosti ljubeznivost, sočutje, občutljivost, empatija in uvidevnost.

Posebna pozornost bo namenjena umetnosti kot enemu izmed sredstev za povezovanje. Ima namreč moč, da poveže ideje in domišljijo, pa tudi ljudi; da odpira nova obzorja in ponuja varen prostor za izražanje in spodbujanje dialoga med posamezniki. Skozi kulturno-umetnostne vsebine bodo raziskovani potenciali, s pomočjo katerih se lahko premaga odtujenost in v sodobnem svetu splete trdne vezi.

Program je sestavljen tako iz prireditev (gledaliških, knjižnih, glasbenih, plesnih in filmskih), ki si jih je že moč ogledati na rednem programu gledališč, kinodvoran oziroma ostalih zavodov, ki pripravljajo program za otroke in mlade, kakor tudi iz številnih novosti. Z mislijo na festival in njegovo temo so zasnovani tudi številne delavnice, vodstva in druge dejavnosti, ki bodo potekali v muzejih, galerijah in ostalih kulturnih kotičkih po Ljubljani. 

Novost letošnjega festivala je medgeneracijski projekt Bobrova izmenjevalnica misli, ki vas vabi, naj s svojimi lepimi željami, mislimi, spodbudnimi besedami in modrostmi nekomu polepšate dan.  Medgeneracijski projekt je namenjen prepletanju idej, domišljije in stikov ter odpiranju novih obzorij, hkrati pa ponuja varen prostor za izražanje, spodbuja dialog med posamezniki in oživlja pisano besedo. Na petnajstih prizoriščih festivala bodo postavljeni nabiralniki s praznimi karticami, na katere boste lahko zapisali poljubno misel in jo poslali neznanemu naslovniku. Na koncu projekta bodo najboljše misli zbrane v e- knjižici in deljene na socialnih omrežjih.


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/bobri-f-7