Trg Roosevelt

Produkcija: Teatrul Naţional Timişoara (Romunija)
Režija: Radu Afrim

Groteskna stilizacija ljudi, ki z razigranimi pevskimi vložki poživi tragične situacije likov.


foto Arhiv Ex Ponto

Trg Roosevelt je predstava-spektakel, ki se dogaja v osrčju Sao Paola v Braziliji. Na trgu najdemo vse: pisarne, bordele, kavarne, loterijo, šivalnico … in seveda ljudi. Priča smo tragičnim, smešnim, žalostnim, absurdnim segmentom življenja, ki se pred nami odvijajo tako intenzivno, da se počutimo del njih. Srhljiv policist, tajnica s samo nekaj tedni življenja, njen najnovejši prijatelj transvestit, proizvajalec pištol, ki je odpustil vse zaposlene, in še veliko podobnih osamljenih bitij, ujetih v prostor in neuresničene sanje.  Groteskna zgodba o ljudeh, ki nimajo moči za življenje, je harmonična zmes vseh gledaliških elementov, od opisnih kostumov do spektakelske in razgibane scenografije, režijske iznajdljivosti ter dobre igralske zasedbe, ki z razigranostjo, plesnimi in pevskimi točkami poživi dogajanje. 

O režiserju
Radu Afrim je eden najbolj plodovitih in nadarjenih mladih režiserjev v Romuniji. Kljub mladosti je osvojil že vrsto nagrad. Za Mansarde a paris vue àla mort po predlogi Mateia Vişnieca in v produkciji KulturfabrikLuxemburg je za angažiranost predstave prejel Evropsko kulturno nagrado 2009, ki jo podeljuje Kultur Forum Europa, in nagrado “Coup de Coeur de la Presse” na festivalu v Avignonu leta 2008.
Bil je nagrajen za najboljšo režijo na gledališkem festivalu Grange de Dorigny v Lozani 2000 za igro BluEscape po predlogi Laurie Anderson in v produkciji Casa Tranzit Cluj. Naslednje leto je na istem festivalu znova osvojil nagrado za najboljšo režijo s predstavo eurOcean Café, ki so jo napisali Saviana Stanescu, Gianina Carbunariu, Radu Macrinici, Stefan Caraman. Leta 2007 je prejel nagrado UNITER za najboljšo režijo za predstavo joi.megaJoy, ki jo je napisala Katalin Thuroczy, produkcija Odeon Theatre, in nagrado za najboljšo gledališko predstavo  na festivalu mladinskih gledališč Piatra Neamt (Scarred Hearts Maxa Blecherja, produkcija Constanta State Theatre).

O gledališču
Narodno gledališče iz Temišvara  je s 135 leti najmlajše nacionalno gledališče v Romuniji. Znano je po zanimivih produkcijah, nekonformistični naravi in neupoštevanju konvencionalnih gledaliških form. Je kulturna institucija, ki se z dinamičnim in pozitivnim odnosom do ustvarjanja rada sooča z novimi izzivi in teži k stalnim spremembam in novostim. Da bi izpolnilo programe in cilje sodobnega, aktivnega gledališča, spodbuja sodelovanje s pomembnimi domačimi in tujimi umetniki. Tako stalni gledališki ansambel kot izjemno profesionalna tehnična ekipa so generator kakovosti tega repertoarnega gledališča ter glavni 'krivci' za raznolikost in kompleksnost gledaliških produkcij.

Zasedba

Scenografija: Iuliana Vîlsan
Kostumografija: Velica Panduru
Avtor glasbe: Vlaicu Golcea
Glasba: Uţu Pascu
Oblikovanje luči: Lucian Moga
Skulptura: Bogdan Raţă
***
Nastopajo:
Romeo Ioan
Irene Flamann Catalina
Victor Manovici
Andrea Tokai
Ion Rizea
Claudia Ieremia
Mălina Manovici
Cătălin Ursu
Călin Stanciu Jr.
Cristian Szekeres
Paula Maria Frunzetti
Cristina Pădurariu
Marius Lupoianu
Dan Strava


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/trg-roosevelt