Platonov

Produkcija: Madalype Theatre (Madžarska), Theatre Thalia, Budapest Autumn Festival (Madžarska)
Avtor: Anton Pavlovič Čehov
Režija: Zoltán Balázs

Predstava Platonov je sproščena, vendar intenzivna predstava, predvsem zaradi zapletenih odnosov in odlične igralske tehnike.


foto Arhiv Ex Ponto

Predstava temelji na odosih med moškimi in ženskami, ki živijo površno, na videz glamurozno družabno življenje in se zaradi dolgočasja ter neizživetih sanj zapletajo v afere in izprijene igre. Ljubezenski zapleti niso toliko posledica slepe zaljubljenosti ali ljubezni kot dejanja odrešitve iz sveta, ki mu vladajo pritlehni pridobitniški interesi, poplava možnosti in na videz lahkoživa brezskrbnost, ki pa je v resnici izgubljenost ter odsotnost vsakršnega smisla in namena. Gledalci niso zgolj prisiljeni opazovati igralcev, ampak zaradi postavitve sedežev tudi eden drugega, tako da se igra odnosov prenese na opazovalce, ki se od časa do časa odzivajo in odgovarjajo na igro z drobnimi kretnjami in gibi.

O režiserju
Igralec in režiser Zoltán Balázs je bil rojen leta 1977 v Kolozsváru (Cluj Napoca, Romunija). Diplomiral je na Akademiji za dramske, filmske in televizijske umetnosti. Sodeloval je na številnih delavnicah v tujini, med drugim na delavnici Vasiljeva in Jozsefa Nagya v Avignonu. Učil se je pri Robertu Wilsonu v Parizu, dokončal pa je tudi študij režije na European Theatre Union v Stuttgartu. Ritem in muzikaličnost sta imela in še vedno imata velik vpliv na njegovo delo (npr. Theomachia Sándorja Weöresa, The Blacks Geneta, Mikado Gilberta Sullivana …). Od leta 2002 je umetniški direktor Gledališča Maladype.

O gledališču
Gledališče Maladype, ustanovljeno leta 2002, deluje s stalnim ansamblom in pridruženimi umetniki. Gre za t. i. ‘neodvisno gledališče’, ki se financira izključno iz donatorskih virov. Vendar pa njegova ‘neodvisnost’ ni zgolj stvar organizacijske oblike, ampak tudi ustvarjalnega procesa ter širine dojemanja gledališke umetnosti, ki spodbuja ustvarjalnost in drugačen gledališki izraz. Njegovi osnovni značilnosti sta prav edinstveni gledališki jezik in refleksija, opredeljuje pa ga prepričanje, da so stalne spremembe naravni proces gledališkega ustvarjanja. Temelji na intenzivnem delu igralcev in stalni komunikaciji z občinstvom.  Predstave gledališke skupine Maladype v režiji Zoltána Balázsa (direktor in umetniški direktor) neutrudno raziskujejo posebne kvalitete gledališča. Zahtevajo veliko mero profesionalne predanosti in eksperimentirajo z novimi gledališkimi izraznimi oblikami. Prejele so vrsto javnih in gledaliških nagrad, skupina pa je postala ena najbolj vznemirljivih in kakovostnih neodvisnih skupin na madžarski gledališki sceni.

Zasedba

Dramaturgija: Judit Góczán
Scenografija in kostumografija: Bea Molnár
Asistentka režije: Mirella Mátrai
Vodja produkcije: Balázs Erős
***
Nastopajo:
Ádám Tompa, Vica Kerekes, Zsolt Páll, Zénó Faragó, Ákos Orosz, Erika Tankó


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/platonov-1