Dvomine

Produkcija: Plesna izba Maribor, Federacija
Avtor: April Veselko, Žiga Golog

Mlada plesalka April Veselko skupaj z Žigo Golobom skoči v morje polno črne in bele polarnosti.


foto Maadster

Za krmarjenje uporabljata dvom, za smer pot padajočih domin. Začne se vitje verjetnih, mogočih, domišljijskih in še drugih poti. Glasba in ples zagotovljena. To je drugi projekt v sklopu programa medgeneracijskega ustvarjalnega sodelovanja, ki ga je Federacija začela v letu 2010 s projektom »Duhec med ljudmi« Ryuza Fukuhare.

***
Predstava Dvomine je prefinjen plesno zvočni dialog med telesom in kontrabasom in njunima nosilcema: April Veselko in Žigo Golobom. Tema je zasnovana na ideji April Veselko, ki se loti preučevanja pomena črne in bele barve – kar se veže na sam naslov Domine – Dvom = Dvomine. Dvomljenje je osnova dialektičnemu razvoju predstave, saj postavi prav osnovne prvine kot sta črna in bela barva pod vprašaj.

Skupaj z ustvarjalcem Žigo Golobom najde dialog. Soočena sta z izzivom: kako osmisliti odnos med plesalko in glasbenikom, da ne ostaneta le na fizično – zvočni navezavi, temveč funkcionirata v specifični vlogi – kot protagonista. »V prvi vrsti smo se morali otresti klasičnega odnosa, kjer je glasbenik skorajda neopazen v ozadju in sodeluje z gibom samo preko svojega medija: zvoka, medtem ko plesalka v ospredju pleše – izvaja.«

Tako začne predstava funkcionirati večplastno: zvok – gib, moški – ženska, glasbenik – plesalka, črna – bela, v dvomu kot osnovnem dramaturškem gonilu predstave.

Zasedba

Koncept: April Veselko
Strokovno vodstvo: Snježana Premuš
Oblikovalec svetlobe: Borut Bučinel
Tehnična izvedba: Janko Oven

Nastopata:


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/dvomine