Kajuh sem jaz!

Produkcija: Festival Velenje
Avtor: Darko Nikolovski
Režija: Darko Nikolovski


Foto: Tea Grahek Lebar

V sodobni reinterpretaciji idej in stališč, ki jih skozi Kajuhovo zgodbo komunicira predstava, vidimo družbene smernice za graditev boljšega, družbeno pravičnejšega sveta, obsodbo krivične ureditve, življenjsko vedrino, neomajno in svetlo vero v človeka, borbenost in iskrenost. To vrednote, ki so še danes najzvestejše pričevalke velike človečnosti in hkrati opogumljajoča spodbuda za prihodnost. Kajti Kajuh ni samo poosebljeni dokument časa, temveč izpovedovalec najgloblje in najbolj čiste, nadčloveške človečnosti.

Predstava ponazarja trenutek pred pesnikovo smrtjo, v katerem podoživimo njegovo življenje, skozi pripoved in izbor pesmi, ki nam nazorno vrisujejo njegovo razmišljanje in doživljanja sveta. To so pesmi, ki so klicale po kolektivni identifikaciji, to je poezija, ki je izrazito usmerjena v družbeni učinek.

Proces nastajanja predstave je bil dolgotrajen, saj se bo premiera zgodila po več kot letu in pol vztrajnega dela. Predstava nastaja predvsem s podporo posameznikov, ki so projekt podprli z nakupom majice Kajuh sem jaz!. »Več kot 200 ljudi je kupilo majico za podporo projektu, kar potrjuje Kajuha kot ljudskega pesnika in željo ljudi, da se njegovo delo širi,« o nastajanju predstave pove Inti Šraj in dodaja, da za projekt niso dobili državne ali občinske finančne podpore, kar je delovni proces upočasnilo in otežilo, a jim je na koncu vseeno uspelo ustvariti vrhunsko predstavo.

Zasedba

Glasba: Aljoša Saksida in Nikolovski
Obdelava zvoka: Januš A. Luznar
Luč: Gregor Kuhar
Scenografija in kostumografija: Jernej Brajer

Nastopa: Inti Šraj


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/kajuh-sem-jaz