Op.1: homo faber

Produkcija: Carmina Slovenica
Avtor: Izidor Leitinger in Karmina Šilec


Foto: Dorian Šilec Petek

Transdisciplinarna opera.

Op.1: homo faber briše tradicionalne meje med rokodelstvom in sodobno umetnostjo ter z neobičajnimi kombinacijami zvočnih elementov ustvarja vizualne in zvočne interakcije. Glasba in zvoki opravil se prepletajo, plastijo in ustvarjajo kompleksen zvočni dogodek.

Op.1: homo faber je hibridno glasbeno-vizualno delo, poskus prostora za odpiranje misli, dojemanja, izkušenj. V uprizoritvi so povezani raznoteri izrazi: opravljanje različnih del, petje, beseda, podoba; njihov spremenljivi spoj ustvarja različne pomenske ravni.

Transdisciplinarna opera Op.1: homo faber se osredotoča na intimno povezavo med roko in glavo. Ta odnos kliče k samemu sebi preko delovanja telesa, skozi nabor specializiranih gibov, po poti matematično natančnih misli. Umu narekuje, naj miruje in ne miruje hkrati, se v celoti posveti opravilu in se sprejme v tem procesu: smisel rokodelskega početja je dajati navzven, da bi lahko prejeli navznoter.

Zasedba

Oblikovalec zvoka: Danilo Ženko
Lučni tehnik: Gregor Dvornik
Video tehnik: Grega Tanacek

Nastopajo:

Boštjan Gombač – multiinstrumentalist
Izidor Leitinger – elektronika
Fantje na vasi (umetniški vodja Tone Žuraj)

Razna dela in opravila  Tone Žuraj, Primož Šušteršič, Perger Marko, Mustafa Miran, Kosi Miran, Trantura Darko, Brlič Pavel
Tkalka  Marta Gregorc
Čevljar  Saša Kovačev
Tesarja  Ivan Podgrajšek in Slavko Kovše
Kamnosek  Alojz Urnaut
Coklar  Martin Muml
Šivilja  Vesna Novitović
Popravljalec glasbenih instrumentov  Andrej Robnik


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/op-1-homo-faber