Iz/najdena

Produkcija: Studio za svobodni ples, Cankarjev dom, Plesni teater Ljubljana, Plesni epicenter, Ljubljana
Avtor: Urša Rupnik


Foto: Marijo Županov

Iz/najdena je nadaljevanje avtorskega opusa Urše Rupnik in drugi dogodek v sklopu projekta Zgodovinjenje slovenskega sodobnega plesa.

Iz/najdena v fokus postavlja koreografijo Žive Kraigher Balada v g-molu št. 1 (1989), ki je njeno zadnje, koreografsko najzahtevnejše in stilno najbolj zaznamovano plesno delo. Dramaturško delo zaznamuje močna notranja gradnja z vzponi in padci, ki povedno izhajajo iz utrinkov doživljanja takratnega sveta in viharnega življenja Žive Kraigher. Projekt rekontekstualizira plesno-stilno podobo in vsebinsko zasnovo Balade, vzporedno pa zasleduje tudi intimne zgodbe, ki so se tkale okrog te velike umetnice in predane plesne pedagoginje. Njihov odmev lahko občutimo še v sedanjosti, ko v svojem plesu poskušamo loviti ravnovesje med Živinim motom »Zdaj pa še enkrat za umetnost!« in zaključnim stavkom Balade, drznim vzklikom: »Ne! – Tukaj sem takšna, kakršna hočem, da sem!«

Zasedba

Soustvarjalci/-ke: Luka Ostrež, Ursus Dancers (Katarina Bogataj, Dijana Džamastagić, Anja Firicki, Katja Kučina, Hana Murovec, Kaja Marion Ribnikar, Sara Stadler, Maja Maša Šömen, Ina Trefalt, Nika Zidar, Vesna Wolf)
Avtorska glasba: David Kocmur, David Nik Lipovac, Patricija Škof
Dramaturgija: Zala Mojca Jerman Kuželički
Koreografsko svetovanje: Maša Kagao Knez
Kostumografija: Anka Rener Kremžar

NastopajoUrša RupnikLuka Ostrež, Ursus Dancers (Katarina BogatajDijana DžamastagićAnja FirickiKatja KučinaHana MurovecKaja Marion RibnikarSara StadlerMaja Maša ŠömenIna TrefaltNika ZidarVesna Wolf)


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/iz-najdena