Mojstrovina za šest plesalcev

Produkcija: EN-KNAP
Avtor: Csaba Molnar & Emese Cuhorka & En–Knap Group
Koreografija: Csaba Molnar & Emese Cuhorka


Foto: Sara Rman

Podlaga za Mojstrovino za šest plesalcev je opus ustvarjalnega dua Csabe Molnár in Emese Cuhorka, ki je evropski plesni sceni dobro znan po neustrašnih odvodih v campovsko, humorno in noro gibanja. Jezik izvirne Mojstrovine, ki se v izvoru zgleduje po šoli Bauhaus in triadnem baletu, se naprej razvije, ko ga spregovori šest plesalcev En–Knap Group. Pred gledalci razgrnejo serijo vinjet, v katerih se telo osvobaja kulturnih pomenov in simbolov, ki so se na njegovo socialno površino nanesli. Telesa v navalu funkcionalnih ovir - kostumov in predmetov, ki ovirajo njihovo gibanje in jim dajejo mehanski pridih - pridobivajo nazaj svojo avtonomijo. V koreografiji se nizajo stanja nezavednega in nemira, ter hkratne ranljivosti zasužnjenega telesa.

Mojstrovina je v plesu šestih teles, a prav tako in enako pomembno v monumentalnosti objektov, s katerimi se plesalci soočijo, ovirah, s katerimi se spopadajo, ter kaotičnem, a elegantnem, globoko humornem in koreografsko briljantnem načinu, v katerem se vsi (človeški in nečloveški) elementi združijo v celoto.

Zasedba

Koncept: Csaba Molnar & Emese Cuhorka s plesalci En–Knap Group (Nuria Capella Florensa, Mattia Cason, Tina Habun, Davide Lafabiana, Tamás Tuza, Carolina Alessandra Valentini)
Glasba: Ábris Gryllus
Oblikovanje svetlobe: Leon Curk (po zasnovi prvotnega oblikovanja Kate Dézsi)
Kostumografija: Emese Cuhorka, Csaba Molnár, Katarina Markov (Atelje d.o.o.)
Video: Sara Rman


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/mojstrovina-za-sest-plesalcev