Gozd

Produkcija: Danijela Zajc, Društvo Solidart, Romunija, Prostor Plus (HR), Društvo Matafir, Društvo Mismo Nismo
Avtor: Danijela Zajc
Režija: Danijela Zajc
Koreografija: Danijela Zajc


Foto: Nevena Aleksovski

Predstava sodobnega cirkusa.

Projekt Gozd je tretji in zadnji del osebno-izpovedne trilogije z naslovom Niti PraGozd. Trilogija se je razvila z avtoričino prvo predstavo Niti (2019-20), nadaljevala s predstavo Prag (2021) in se zaključuje z dvoletnim projektom, predstavo Gozd, kjer avtorica preizprašuje, kaj je "motor" večjih družbenih sprememb in položaj posameznice v patriarhalni družbi. Sprašuje se o razmerju med individualizacijo in kolektivizacijo družbe, obravnava dinamiko med družbenimi in osebnimi krizami ter išče vzporednice in točke konflikta med posameznico in še vedno patriarhalno, neokapitalistično, potrošniško družbo.

Postavlja si tudi nekaj vprašanj: Ali je mogoče mikro raven do neke mere prenesti na makro raven? Na podlagi tega pa tudi: Ali je posamezničina težnja po samouničevanju v korelaciji z družbeno težnjo po samouničevanju? Ali je mogoče ravno obratno, da makro nivo prenesemo na mikro nivo: Ali lahko ekološka katastrofa korenito spremeni naš pogled na individualno potrošnjo? Se lahko česa naučimo od narave?

Znanost nam napoveduje obsodbo samouničenja, v kolikor nadaljujemo z današnjim tempom onesnaževanja. In absurdnost našega položaja? Da se ga večji del družbe zaveda, pa kljub temu ne zahtevamo radikalnih sprememb. To stanje lepo oriše film “Don’t look up”, preko metafore o padajočem kometu, ki bo uničil vse življenje na zemlji. In potem nas več ne bo..

Zasedba

Svetovalec za režijo: Jaka Andrej Vojevec
Avtorska glasba v živo: Maja Pahor in Pia Skušek
Kostumografija, scensko svetovanje: Katarina Zalar
Oblikovanje svetlobe: Hotimir Knific

Nastopajo: Anamaria Bagarić, Tajda Podobnik, Kristina Tini Rozman, Mojca Sovdat, Veronika Valdes, Danijela Zajc


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/gozd-1