CoFestival

Ljubljana, 23. 11. 2023 - 30. 11. 2023

12. mednarodni festival sodobnega plesa


Foto: Arhiv CoFestival

Program CoFestivala, mednarodnega festivala sodobnega plesa, se v letu 2023 osredotoča na dvoje kuratorskih interesov.

S prvim predstavlja izbor umetnikov in umetnic, ki so v zadnjem obdobju v kulturnih kontekstih nekdanje jugoslovanske federacije in Avstrije ustvarili izvrstna, sveža, sodobna, a hkrati zelo raznolika koreografska dela (Viktorija Ilioska, Marko Mižimakov, Kolektiv NDA Hrvaška, Dejan Srhoj, Tatiana Kocmur, Hungry Sharks). Njihova dela se osredotočajo na konstrukcije potencialnega telesa in urejanje zgodovinskega plesnega korpusa, arhitekturni brutalizem, distribucijo koreografije med različne sodobne medije ter na družbeno in medzvrstno, serijsko kompozicijo koreografije in plesa. Potrebno je poudariti, da je naš izbor zgolj fragment tega, kar na območju nekdanje Jugoslavije in Avstrije vznika kot izjemno intriganten, nov in umetniško ploden sodobno-plesni fenomen.

Drugi kuratorski sklop se osredotoča na (odprto) mejo med plesnim ali kinetičnim dejanjem in njegovo zaznavo, ki jo kuratorska ekipa CoFestivala razume kot materialni pogoj človeške empatije, od katere je nenazadnje odvisna naša prihodnost. Odprte meje teles, geopolitičnih področij ter različnih materialnosti – človeške in ekosistemske – razumemo kot političen pogoj sodobnega sobivanja. »Kurja polt« je oznaka za sinestetično ali kinestetično izkušnjo, v kateri se čutne ali jezikovne informacije pretvarjajo v neposredni materialni, telesni učinek. Sintagma je zanimiva, ker za človeške, telesne izkušnje uporabi primer, ki sega onstran antropomorfnega: v naravo oziroma živalski svet. To je meja kot mesto odprte zaznave; pretočnost brez tehničnih ovir. Naša sodobna nujnost. Predstave Christosa Papadopoulosa, Thiaga Granata in Sylvaina Huca, Ioanne Paraskevopoulou in Isabelle Schad s svojimi pretanjenimi montažami telesnih ali materialnih gradiv in stika med tem, kar je z njimi mogoče narediti, da bi odprli pore naših gledalskih kož za telesno mišljenje, v svojih umetniških delih z znanstveno natančnostjo urejajo pogoje naše čutne in miselne čuječnosti. To je utripanje snovi, v katerem ni nič gotovega, saj telesa tvori njihov razvojni čas.

Na CoFestivalu 2023 se bodo s konferenčnim programom posvetili tudi vidikom plesnega arhiviranja in zgodovinjenja ter predstavili nekaj zadnjih izdaj sodobno-plesne publicistike.

Umetniški odbor: Dragana Alfirević, Mitja Bravhar, Rok Vevar, Jasmina Založnik
Produkcija: Dragana Alfirević, Mitja Bravhar, Jasmina Založnik
Organizacija: Dragana Alfirević, Mitja Bravhar, Andreja Bolčina, Jasmina Založnik
Odnosi z javnostmi: Anja Pia Biščak, Urška Comino
Odnosi z občinstvom: Urška Comino
Tehnični vodja: Matej Bobič
Pomoč pri izvršni produkciji: Mojca Prešern Levstek, Almedina Meštrovac, Petja Sonda
Urednik kataloga: Rok Vevar


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/cofestival-f-8