Memoria

Produkcija: EN-KNAP, SNG Nova Gorica, Moment, Zagrebško gledališče mladih, Mediteranski plesni center Svetvinčenat, a.Artisti Associati Gorizia
Avtor: Mala Kline
Koreografija: Mala Kline


Foto: Urška Boljkovac

Sanjska pokrajina. Spominska pripoved. Imaginacija, interpretacija: preplet. Ne nujno v tem vrstnem redu. Sanjska pripoved. Spominska pokrajina. Interpretacija, imaginacija: preplet. Spomin je izguba, vrzel je temeljna, utemeljitvena, prepleta spomin med izgubami, vzpostavi ga na novo, retroaktivno. Sanje so izguba, vrzel je temeljna, utemeljitvena, prepleta sanje med izgubami, vzpostavi jih na novo, retroaktivno. Iz nemožnosti, nezmožnosti zapolniti vrzel se bohoti imaginacija, interpretacija. Kaj se zgodi, ko spomin postane nemožnost, nezmožnost? Je izguba? Je vse izguba? Ali so vse sanje?

Memoria je predstava o spominu in njegovi izgubi, obenem je raziskovanje časa, saj se le ti, ki zaznavajo čas, spominjajo. Je raziskovanje imaginacije, saj je spomin nemogoč brez nje, spomin pa sta čas in izkušnja, ujeta v podobi. Je potop v vizionarsko zavest in reafirmacija izkušanja, iz katerega izhajamo in v katerega se vračamo.

Vizionarsko slikarstvo Marka Jakšeta sem uporabila kot vir za pisanje pisma gledalcu iz prihodnosti o tem, od kod prihajamo. Slike sem izročila očetu, analitiku vizualnih komunikacij, da mi jih je bral. Posnela sem njegova razmišljanja o lepoti, ljubezni, podobi, življenju, smrti, svetem in stvarjenju, ki ne pozna konca. Material, ki ga generirajo Markova umetniška dela, očetovo branje vizualnega materiala in moj lastni performativni arhiv, ki temelji na praksah sanjanja, se prepletajo kot niti, ki tkejo predstavo. Memorio posvečam Tebi, Oče.

Mala Kline

Zasedba

Koncept in besedilo: Mala Kline
Scenografija, oblikovanje luči, kostumografija in fotografija: Petra Veber
Glasba in zvočna kompozicija: Kristijan Krajnčan
Video, video sinhronizacija in mapiranje: Hana Vodeb
Brana besedila: Robert M. Hayden
Izdelava scenografije: Gašper Puntar
Prevod: Katja Kosi

NastopaMala Kline


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/memoria