Trenutek pred tem

Produkcija: Prostor za umetnost NÓT
Avtor: Sanja Nešković Peršin


Foto: Atej Tutta

Umetniška intervencija.

Dinamični preplet vizualnih in zvočnih fragmentov v temi razstavnega prostora zarisuje zemljevid napetosti in negotovosti, ki s sedanjega zornega kota spodbuja raziskovanje konstelacije tistega, kar bi lahko bilo in se ni zgodilo.

Z ikonoklastično vajo dekonstrukcije ponavljajočih se gibov razkriva neznansko kompleksnost nasprotujočih si čustvenih vzgibov, ki so v ozadju ustvarjalnega procesa. Nezavedne vsebine se pojavljajo med spominjanjem neizživetih, neuresničenih izkušenj in ustvarjajo sanjsko vzdušje, v katerem umetnica sublimira željo po doseganju popolnosti, dokler ta ne izzveni.

Trenutek pred tem je padec v praznino, sekunda popolne negotovosti, je trenutek, ko plesalka naredi korak, da bi stopila na oder. To je stanje zamaknjenosti, ki omogoča imaginarno potovanje v času. Tja, od koder lahko zavestno dostopa do podrobnih fragmentov lastnih izkušenj, ki jih preteklost pogosto ljubosumno varuje v nezavednem, da bi našli ravnovesje, v katerem lahko v svoji krhkosti domnevate, da je to, kar je v določenem obdobju pomenilo neuspeh, neodtujljivi del naše sedanjosti. Morda vas prav ta trenutek najbolj približa temu, k čemur ste vedno stremeli.

Yasmín Martín Vodopivec

Zasedba

Oblikovanje prostora in video: Atej Tutta
Oblikovalec zvoka: Sašo Kalan
Urejanje besedila: Vesna Česen Rošker
Prevod: Arven Šakti Kralj

Nastopa: Sanja Nešković Peršin


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/trenutek-pred-tem