Werther

Produkcija: SNG Opera in balet Ljubljana
Avtor: Johann Wolfgang von Goethe
Režija: Luis Ernesto Doñas


Foto: Darja Štravs Tisu

Lirična drama v treh dejanjih (štirih slikah).

Goethe, eden glavnih ustvarjalcev na nemškem literarnem področju, je po Evropi zaslovel ravno z romanom Trpljenje mladega Wertherja. Danes ga poznamo kot enega osrednjih avtorjev predromantične književnosti, njegove stvaritve pa so navdihnile tudi druga operna dela, med katerimi je poleg Wertherja najpogosteje izvajana opera Faust skladatelja Charlesa Gounoda. Prav tako ga štejemo tudi med začetnike viharništva.

Massenet je v biseru francoske romantične opere ustvaril široke dramske celote, ki sicer temeljijo na nizu drobno niansiranih trenutkov, povezanih z izostrenim občutkom za njihovo prehajanje. Libreto v ospredje postavlja ljubezensko zgodbo med mladim Wertherjem ter Charlotte, protagonistoma, razpetima med željo po sreči in pričakovanji družbe, ki je mojstrsko ilustrirana tudi s časovno strukturo dela. Od poletja do zime, od svetlega do temnega in od sonca do meseca, ki osvetli Wertherjevo prvo srečanje s Charlotte ter na koncu tudi njegovo smrt v njenem naročju.

Werther, libreto je izvirno napisan v francoščini, je bil premierno uprizorjen v nemškem prevodu v današnji Dunajski državni operi (tedanji Hofoper) 16. februarja 1892. Svojo francosko premiero je opera doživela šele leto pozneje (16. januarja 1893), in sicer zato, ker se je zgodba, ki se konča s samomorom, direktorju pariškega gledališča Opéra-Comique Léonu Carvalhu zdela preveč tragična. Kljub pohvalam kritikov, ki so sledile uprizoritvi, pa delo v Franciji ni želo uspehov vse do leta 1903, ko je stopilo na repertoar Opére-Comique, ki jo je takrat vodil Albert Carré.

Na ljubljanskem odru je Werther prvič zaživel že v sezoni 1908/1909, pod režijo se je podpisal Bogomil Vlček. Kljub temu da je bila opera v tej sezoni uprizorjena le trikrat, je delo znamenitega francoskega skladatelja pomagalo dvigniti slovensko opero na raven, ki jo je dosegala v prvih letih prejšnjega stoletja. Poleg prve je bilo v Ljubljani še šest premiernih uprizoritev Wertherja, zadnja v sezoni 1978/1979, pod katero se je kot režiser podpisal Marijan Breznik.

Po 45 letih si bo občinstvo na odru ljubljanske opere ponovno lahko ogledalo premiero te mojstrovine, tokrat v režiji kubanskega režiserja Luisa Ernesta Doñasa. Opera je zaradi svoje literarne predloge primerna tudi za mladinske predstave.

Besedilo: Tamara Šmit, Tatjana Ažman

Zasedba

Dirigent: Ayrton Desimpelaere
Glasba: Jules Massenet
Libreto: Édouard Blau, Paul Milliet, Georges Hartmann po pisemskem romanu Trpljenje mladega Wertherja Johanna Wolfganga von Goetheja
Scenografka: Chiara La Ferlita
Kostumografka: Elisa Cobello
Oblikovalka svetlobe: Camilla Piccioni
Dramaturginja: Tatjana Ažman
Vodja zbora: Željka Ulčnik Remic
Koncertni mojster: Igor Grasselli
Asistent dirigenta in priprava otroškega zbora: Jakob Barbo
Asistenta režiserja: Simona Pinter, Matej Prevc
Lektorici: Anne-Céecile Lamy-Joswiak (solisti), Višnja Fičor (zbor)
Vodja študija: Irena Zajec
Korepetitorji: Kayoko Ikeda, Višnja Kajgana, Irena Zajec, Irina Milivojević, Stefan Pajanović, Marina Đonlić (zbor)
Šepetalca: Dejan Gebert, Urška Švara Kafol
Inspicient: David Grasselli

Nastopajo: 

Werther – Aljaž Farasin / Martin Sušnik k. g.
Albert – Jaka Mihelač k. g. / Slavko Savinšek / Jože Vidic
Le Bailli, sodnik – Saša Čano / Peter Martinčič
Schmidt, njegov prijatelj – Mario Filipović / Matej Vovk
Charlotte, sodnikova hči – Elena Dobravec / Nuška Drašček / Margareta Matišić k. g.
Sophie, njena sestra – Štefica Grasselli / Nina Dominko
Johann, sodnikov prijatelj – Zoran Potočan / Marko Ferjančič
Brühlmann – Marko Ferjanič / Matej Velikonja
Käthchen – Inez Osina Rues / Christina Thaler

Otroci (OPZ Glasbene matice Ljubljana):

Hans – Neža Sitar / Pia Sečnik
Gretel – Arba Zupan / Katarina Sečnik
Karl – Alba Tita Brajnik / Pavle Jakovac
Clara – Ana Lina Lenarčič / Arba Zupan
Max – Pavle Jakovac / Janin Lepojić
Fritz – Janin Lepojić / Svit Bobek

Vaščani in gostje  Mirjam Bojanovič, Tomaž Brilej, Simon Črnilec, Mario Filipović, Mitja Kosmač, Julija Medvešek, Tjaša Nosan, Ela Novotny, Inez Osina Rues / Christina Thaler, Hana Rijavec, Tarej Šelj Ogrinec, Tamara Šmit, Mojca Tiran, Luna Vavourakis, Matej Velikonja, Milan Zavodnik

Zbor in orkester SNG Opera in balet Ljubljana


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/werther