Front@ sodobnega plesa

Murska Sobota, 30. 08. 2023 - 02. 09. 2023

18. Front@ sodobnega plesa


Foto: Arhiv festival Front@ sodobnega plesa

Med 30. avgustom in 2. septembrom bo v Murski Soboti potekala 18. izdaja mednarodnega festivala sodobnega plesa Front@. Na štirinajstih festivalskih dogodkih se bodo na treh prizoriščih predstavili plesni ustvarjalci iz Združenega kraljestva, Hrvaške, Avstrije, Italije, Madžarske, Poljske, Romunije, Švedske, Koreje, Tajvana, Nemčije, Nizozemske in Slovenije.

V letošnjem programu prevladujejo dueti in zato tudi teme, ki se dotikajo predvsem intime. Čas, v katerem živimo, zaznamujejo tehnološke iznajdbe, ki naj bi olajšale komunikacijo in dostop do informacij. Vendar se v komunikaciji s pomočjo tehnoloških vmesnikov, kot v celotni zgodovini človeštva, največkrat zatakne v odnosu do sogovornika. Danes ga bistveno sooblikujeta fizična oddaljenost in navidezni paravan v obliki ekrana. Neposredna komunikacija med ustvarjalci in gledalci je preprost način, da umetnost približamo obiskovalcem in razblinimo mite o nerazumljivosti in nedostopnosti sodobne umetnosti. Stališče, da je sodobni ples nerazumljiv in namenjen predvsem poznavalcem, je preveč poenostavljeno. Festival Front@ pod umetniškim vodstvom Matjaža Fariča se od prve edicije leta 2006 trudi približati vrhunske plesne predstave gledalcem na severovzhodnem robu Slovenije in iz obmejnih krajev sosednje Avstrije, Madžarske in Hrvaške. Dvojina je prisotna tudi v programski odločitvi, da festivalske večere zaključimo glasbeno, s koncertoma in DJ setom. In nenazadnje, nastopajoči in gledalci predstavljajo dvojino/ustvarjajo duet.

Festival nastaja v produkciji zavoda Flota, v sodelovanju z Zavodom za kulturo, turizem in šport ter Mladinskim informativnim in kulturnim klubom/MIKK iz Murske Sobote, partnerji Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in zavodom Bunker, Ljubljana, ob podpori Ministrstva za kulturo in Mestne občine Murska Sobota ter številnih sponzorjev in donatorjev.


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/front-sodobnega-plesa-f-7