Kdo je naslednji?

Produkcija: Maska, Tanzquartier Dunaj, Inkonst (Malmö/Švedska)
Avtor: Janez Janša


foto Arhiv Maska

Kdo je naslednji? je projekt, v katerem se šest performerjev spopade s ključnimi vprašanji sodobne umetnosti in performansa. Kako misliti meje časa, v katerem živimo, pogojenega z negotovostmi in tveganji? Ali še imamo čas, da živimo svoja življenja tako kot zaslužimo, ali smo le »lutke časa« v rokah drugih? Kakšna skupnost nastane ob ustvarjanju performansa? Kdo so performerji in kdo gledalci, ki se pridružijo predstavi? Kaj si delijo? Kdo je naslednji? starta s preprostim vprašanjem glede vidnega oziroma nevidnega tako v predstavi kot v družbi.  Živimo v pogojih, narekovanih z nenehno »vidnostjo« in transparentnostjo. Četudi se zdi, da demokracija prinaša neskončne možnosti izbire in pričakovanja, ustvarja okvir z jasnimi ločnicami, ki segregirajo vključene od izključenih.

Nadzor v neoliberalni družbi temelji na kontroli posameznikovega časa in njegovi konstantni razpoložljivosti. Kaj je trenutno v trendu, je bazično vprašanje ne le v politiki, temveč tudi v umetnosti. Kdo odloča, kaj in kako se bo javno prikazovalo? Kdo odloča, kaj se bo pomnilo? Izhodišče predstave je vprašanje mej performansa. S kakšnimi vrstami legalnih, ideoloških, moralnih, estetskih in fizičnih omejitev se ustvarjalec srečuje na odru? Česa si ne dovoljuje in ne dovoli?  Kako se posameznik v takšnih okoliščinah pozicionira tako na ravni individuuma kot tudi umetnika? V imenu človekovih in osebnih pravic postaja naša družba vse bolj regulirana in omejena. Družba »politične korektnosti« se spreobrača v družbo subtilne kontrole in cenzure. Kdo je naslednji? ni vprašanje o novi Mesiji ali revoluciji, ki bi rešila paradoks neoliberalne družbe (več svobode terja večji nadzor), temveč se vprašuje o različnih performativnih aspektih, zlasti kaj je in kaj ni dovoljeno. Kako tanka in naluknjana je črta med tem, kaj si dovoljujemo in česa ne. Kdo je naslednji? zrcali zelo preprosto vprašanje: ali obstaja pot, da se umetnost umesti v družbo povsem neodvisno od ekonomije. 

Zasedba

Koncept: Janez Janša
Ustvarjalci in izvajalci: Adriano Wilfert Jensen, Boštjan Narat, Jelena Rusjan, Irena Tomažin, Vito Weis, Grega Zorc, Nataša Živković
Dramaturgija: Simona Semenič
Tehnični direktor: Igor Remeta
Izvršna producentka: Tina Dobnik

Predstava uvrščena v tekmovalni program 42. Tedna slovenske drame


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/kdo-je-naslednji