Mišek Julijan

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana
Avtor: Joe Todd-Stanton
Režija: Asja Kahrimanović Babnik


Foto: Nika Hölcl

Lutkovna predstava po motivih slikanice Joeja Todd-Stantona.

Mišek Julijan (2019) je slikanica o samotarskem mišku Julijanu s prestižno nagrado Waterstone ovenčanega pisatelja in ilustratorja Joeja Todd-Stantona. Mišek svoje dneve raje kot v družbi sosedov in drugih prebivalcev svojega okoliša, preživlja sam. In takšno življenje mu je popolnoma všeč. Vse pa se spremeni, ko v njegovo stanovanje povsem po naključju pride lisica.

Julijan je od nekdaj živel sam, in tako mu je bilo najbolj všeč.
Vse živali na površju so ga hotele pojesti.
In vse živali pod zemljo so mu bile v napoto.
Zato se je vseh skrbno izogibal.

Po čudnem naključju se samotarski Julijan nekega dne sreča z lisico. Sprva prestrašena in previdna se junaka kmalu znajdeta na prijetni skupni večerji in počasi spoznata, da sta drug v drugem našla prijatelja za vse življenje. Dve popolnoma različni živali, ki bi v naravi lahko bili tudi v odnosu plenilca in plena, se tako zapleteta v prijateljski odnos, za katerega se sprva zdi, da se nikoli ne bi moral razviti.

Slikanica o mišku, ki ga motijo sobivajoče podzemne živali, tistih na površju pa ga je strah, odpira pomembno misel o sprejemanju sočloveka takšnega kot je. Z uvedbo dveh popolnoma različnih glavnih junakov pa avtor dodatno poudari tudi pomembnost strpnosti in spoznavanja drug drugega, pa čeprav se na prvi pogled zdi, da z novim poznanstvom nočeta imeti opravka.

Uprizoritev, osnovana na temah premagovanja strahu, bogastva prijateljstva in medsebojnih odnosov, je režijski prvenec priznane ter večkrat nagrajene animatorke LGL Asje Kahrimanović. Likovno podobo je zasnoval ilustrator, glasbenik, grafični oblikovalec in večplastni ustvarjalec Jure Engelsberger – Engels. Skupaj z razširjeno ustvarjalno ekipo sta ustvarila nežno, a vznemirljivo pustolovščino, ki poudarja, da je življenje lahko prijetnejše, če vanj kdaj pa kdaj spustimo tudi druge.

Lutkovna predstava Mišek Julijan je nastala po motivih knjige Mišek Julijan / A Mouse Called Julian© 2019, ki jo je napisal in ilustriral Joe Todd-Stanton in založila založba Flying Eye Books Ltd. Pravice za slovensko izdajo © 2019, Založba Zala v dogovoru s Flying Eye Books Ltd, prevedla Mateja Sužnik in Miha Sužnik.

Zasedba

Dramaturg: Benjamin Zajc
Likovna podoba: Jure Engelsberger
Scenografka: Katarina Planinc
Glasba: Zajtrk (Sven Horvat, Laura Krajnc)
Oblikovalka luči: Maša Avsec
Lutkovni tehnolog: Žiga Lebar
Oblikovalec zvoka: Aleš Erjavec

Nastopajo: Gašper Malnar, Zala Ana Štiglic, Ajda Toman

Priporočena starost: 3+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/misek-julijan