Šolski zvezek

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana, AGRFT
Avtor: Agota Kristof
Režija: Mia Skrbinac


Foto: Borut Bučinel

Lutkovna predstava.

Zgodba o dvojčkih, ki v boju za fizično in čustveno preživetje krepita svoje telo in um, s tem pa postajata vse bolj brezbrižna in apatična, slika poetično sliko ljubezni, vojne, identitete in (kolektivne) travme. Šolski zvezek v režijskem debiju Mie Skrbinac je celovito raziskovanje romana Agote Kristof, vizualni prikaz literarne mojstrovine in študija vztrajnega človeškega duha v času neizmernih stisk. Zapleteni preplet preživetja, identitete in razčlovečujočih učinkov vojne, spletenih v enem pretresljivejših del v kanonu sodobnega evropskega romana, se na odru izrisuje kot potopitveno doživetje, ki pritegne v kruto resničnost vojnega časa. Vsaka natančna lutkovna sekvenca služi kot oprijemljiv, dinamičen prikaz stroge proze, ki premika meje tradicionalnega pripovedovanja zgodb ter nenasilno išče vzporednice s trenutnim stanjem duha.

»Veliko otrok je pri ljudeh, ki jih prej niso poznali. Delati morajo na njivah in v vinogradih; ljudje, ki skrbijo zanje, niso zmeraj prijazni z njimi. Veliki otroci napadajo majhne. Vzamejo jim vse, kar imajo v žepih, včasih celo obleko. Tepejo jih, posebno tiste, ki so od drugod. Majhne otroke od tukaj branijo mame in nikoli ne grejo sami ven.«

Lutkovna priredba romana Agote Kristof Šolski zvezek je raziskava človeške odpornosti in potencialov razčlovečenja, ki za slikanje romanesknih podob izrablja ključne značilnosti lutke in njenega animatorja.

Zasedba

Avtor likovne podobe: Jure Brglez
Lutkovni tehnolog: Žiga Lebar
Avtor dramatizacije in dramaturg: Benjamin Zajc
Lektorica: Irena Androjna Mencinger
Avtor glasbe: Jan Krmelj
Oblikovalec svetlobe: Borut Bučinel

Nastopata: Mia Skrbinac k. g., Voranc Boh

Priporočena starost: 15+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/solski-zvezek-1