Desetnica

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana
Avtor: Katarina Planinc
Režija: Lucija Trobec


Foto: Jaka Varmuž

Lutkovna predstava, v sklopu programa BiTeater.

Ljudska pravljica Desetnica izhaja iz poganskega verovanja, da deseti del vsega pridelanega, ulovljenega ali rojenega pripada višji sili. Izročilo o desetništvu se je ohranilo predvsem pri Slovanih, Baltih in Ircih. Med seboj se legende nekoliko razlikujejo. Gre za arhetipsko, mnogokrat povedano in (pre)interpretirano zgodbo o desetem otroku, ki mora od doma v svet, a se čez sedem let lahko vrne. Zanj velja, da je od rojstva namenjen višjim ciljem, da ima nadnaravne sposobnosti zdravilstva, vedeževanja, svetovanja ljudem v stiski in sporazumevanja z živalmi. Žene ga po svetu, ne najde miru na enem kraju, zato je potovanje zanj nujno. V predstavi bo avtorska ekipa z močjo pripovedovanja zgodb in lutkovne animacije preizpraševala univerzalne teme izgnanstva, samote, strahu ter ne nazadnje upanja, poguma in magičnosti, ki so ključni, ko se znajdemo na nepredvidljivi poti. Raziskovala bo izzive, s katerimi se spoprijema otrok – popotnik med svojim odraščanjem ter postavljanjem ključnih vprašanj, ki zadevajo njegovo identiteto in življenjsko pot.

Uprizoritev Desetnica je izredno nenavadno in nevsakdanje zastavljena, saj izhaja iz natančnih spisanih in narisanih avtorskih »navodil za izvedbo predstave«, ki jih je zasnovala idejna avtorica in avtorica koncepta uprizoritve Katarina Planinc. Svoje magistrsko delo Desetnica – Likovna podoba kot izhodišče lutkovne interpretacije je zasnovala tako, da je v njem do potankosti podala navodila za uprizoritev Desetnice.

Ta »navodila za uporabo« postavljajo to uprizoritev v obratno perspektivo oziroma ji odmerjajo vzvratni tok dogodkov. Zastavljajo izredno zanimiva vprašanja avtorstva in hierarhije v gledališkem ustvarjanju ter bodo terjala od ustvarjalcev, da se jih lotijo ustvarjalno, torej delno po svoje, a hkrati s spoštljivim odnosom do avtorsko predvidenih elementov.

Zasedba

Dramaturginja: Luna Pentek
Avtorica likovne podobe, scenografka in kostumografka: Katarina Planinc
Zvočna podoba: Lucija Lorenzutti
Mentorica za igro z lutko: Martina Maurič Lazar
Oblikovalec luči: Uroš Istenič
Lektorica: Irena Androjna Mencinger

Nastopa: Nika Manevski k. g.

Priporočena starost: 6+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/desetnica