Galop

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana
Avtor: Ana Duša, Tin Grabnar
Režija: Tin Grabnar


Foto: Jaka Varmuž

Senčna predstava.

Predstava govori o dečku, ki živi na kmetiji nekje blizu mesta, kjer imajo poleg drugih živali tudi mladega konja; ta še ni ujahan, pa tudi deček se jahanja nikoli ni učil. Žival in otrok sta prijatelja, skupaj se igrata in zabavata. Ko gre nekega dne deček z družino na sejem, tam vidi konjske dirke – vidi boj za zmago, vidi zmagovalca in vidi nagrado, ki jo ta prejme: velik, svetleč pokal. V dečku se zbudi želja, tudi sam bi rad nekega dne dvignil nad glavo zlat pokal. Doma začne trenirati jahanje. To, kar je bilo prej nedolžna igra, zdaj postane resna naloga. Deček je vedno boljši, a njegova želja ima ceno: njegov odnos s konjem se začne krhati, nič več nista prijatelja, saj je konj za dečka vedno bolj samo sredstvo za dosego cilja.

Lutkovna predstava Galop je namenjena otrokom od petega leta dalje; narejena je v tehniki senčnega gledališča. Vizualna plat predstave je ustvarjena z baterijskimi svetilkami, ki osvetljujejo izrezljane dele scenografije in s tem na velikem platnu ustvarjajo gibljive podobe. Igra svetlobe in sence gradi atmosfero in z močnimi barvnimi učinki sestavlja zgodbo. Druga plast predstave je zvočna. Na odru poleg senčnih lutk vidimo tudi nekakšen tonski studio, kjer igralec-animator v živo ustvarja zvočno podobo predstave. S kokosovimi lupinami uprizarja topotanje konjskih kopit, z lastnimi vokali oponaša hrzanje utrujenega konja in vzklikanje razigranega občinstva. Česar ne vidimo na sliki, se zgodi v zvočni podobi in obratno. Postavitev torej razkriva mehanizme ustvarjanja: gledalci razumejo, kako nastaja slika in od kod prihaja zvok predstave, ki se odvija pred njimi. Tako predstava hkrati ustvarja in razbija gledališko iluzijo, kar sledi sodobnim pristopom v umetnosti ne samo za zrelo občinstvo, temveč tudi za tiste, ki šele vstopajo v gledališki svet.

Uprizoritev poudarja idejo »sledenja svojim sanjam«, eno izmed manter današnjega časa, ki jo otroci poslušajo od malih nog, a je v resnici izjemno neulovljiva in abstraktna: kaj pomeni »slediti svojim sanjam« za posameznika, otroka, kaj se zgodi, ko se nedolžna otroška igra spremeni v ambicijo, v željo po uspehu in slavi? Gre za vprašanje, ki postaja v današnjem času, ko se družba srečuje s posledicami desetletij slavljenja individualizma, vedno bolj relevantno – za otroke, ki v to družbo šele vstopajo, in tudi za vse, ki jih vanjo tako ali drugače uvajamo: starše, sorodnike, vzgojitelje, učitelje, ne nazadnje tudi ustvarjalce vsebin za mlade. Predstava tako ni namenjena samo otrokom, temveč tudi odraslim.

Zasedba

Avtorica likovne podobe: Eva Mlinar
Scenografka: Sara Slivnik
Avtor glasbe: Mitja Vrhovnik Smrekar
Kostumografka: Tina Bonča
Oblikovalec luči in lučni vodja: Gregor Kuhar
Lektorica: Maja Cerar
Lutkovni tehnologinji: Polona Černe, Zala Kalan
Asistentka režiserja: Jana Nunčič

Nastopajo: Miha Arh, Maja Kunšič, Iztok Lužar, Gašper Malnar

Priporočena starost: 5+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/galop-1