Ne. Za. Vedno.

Produkcija: Cankarjev dom, Federacija, Ex Ponto
Avtor: Ryuzo Fukuhara, Samo Potokar
Koreografija: Ryuzo Fukuhara, Samo Potokar

Ne. Za. Vedno. Je. Nizanje gibov.


foto Sunčan Stone

Vznikajo iz napak, zmot, nesporazumov. Se izidejo v vrhunsko stvaritev pravega plesa. Je. Predstava. Jemlje prvine plesa kot sosede. Drobni nesporazumi. Nastajajo ob nenehnem prevajanju sosedovega jezika v svojega. So. Navdih. Za. Igro zgrešenih prevodov. Ryuzo Fukuhara in Samo Potokar se poigravata s kaskado nesporazumov. Da sosesko prvin plesa razrežeta. Meje med sosedi prerazporedita. Zgrešeno. Zavedno. Ne. Za vedno. Z užitkom.

O predstavi
Ryuzo, Samo in Sunčan se odpravijo na igrivo pot v predele življenja, v katerih se ponavadi ne počutimo igrivo: delajo napake, so napačno razumljeni in se izkažejo kot neuspešni v komunikaciji. Venomer neuspešni v vzpostavljanju logičnega dogodka z orodji, ki jih ima družba za nekonstruktivne in neuspešne, se skozi sedem epizod po sedem minut nikoli ne vdajo. Tako zelo se vživijo v igro, da je videti, kot da jo igrajo vsak dan znova. Kot vajo. V neuspehu. Toda. Ne. Za. Vedno.

O avtorjih
Ryuzo Fukuhara (1965) je začel svojo plesalsko kariero po udeležbi na delavnici Semi-maruja iz skupine Sankaijuku leta 1987. Čez štiri leta (1991) se je pridružil buto skupini Maijuku, ki jo je vodil Min Tanaka, ena vodilnih osebnosti v butu. Od leta 2000 Ryuzo živi v Evropi. Leta 2006 je prejel drugo nagrado za solo ples na 11. Mednarodnem festivalu sodobne plesne umetnosti Masdanza na Kanarskih otokih. Leta 2010 so ga povabili kot predavatelja v Arsenale della Danza na beneškem bienalu. Nedavno je produciral Not.A.Void, enomesečno turnejo po Japonski februarja 2011, ki je vključevala delavnice, predstavitve in predstave v šestih mestih na Japonskem.

Sedanje umetniško delo Sama Potokarja (1973) izhaja iz sodobne plesne umetnosti. V zadnjem času se intenzivno posveča klovnjenju in njegova načela uspešno uporablja v svojih uprizoritvah sodobnega plesa. Je certificiran trener fizične inteligence (plazma.ops.si). Najpogosteje smo ga lahko videli umetniško sodelovati z Gregorjem Kamnikarjem v različicah igre Commoveo (commoveo.ops.si), drugače pa se bolj kot utečenim načinom uprizarjanja posveča raziskavam uprizarjanja v sodobnih plesnih umetnostih. Vabilo Ryuza Fukuhare je bilo očitno dovolj mamljivo, da lahko užijemo sadove njegovih raziskav uprizarjanja v živo.

O produkciji
Zavod Federacija je ustanovil Kolektiv Federacija (Snježana Premuš, Andreja Podrzavnik in Gregor Kamnikar) z namenom, da preizkusi nov model umetniške produkcije, ki uravnoteža umetniško in poslovno plat produkcije ter jo fokusira na konkretne družbene kontekste. Ključni projekt Federacije je kolektivni štiriletni projekt Tkolektivnos, ki daje možnost zavodu in kolektivu preveriti zadana načela delovanja in sodelovanja. Tkolektivnos je tako vsebinsko kot formalno raznolik. Poigrava se s pojmi posameznik, skupnost, komu pripada avtorstvo, z izmuzljivimi pojmom improvizacije, z relativiziranjem avtoritete in ključno vlogo ustvarjalnega pristopa v izobraževalnem procesu, s povezovanjem različnih generacij v istem projektu, ne da bi jih poskušali izenačiti ... Jedra Tkolektivnosa ne tvori samo kolektiv Federacija, pač pa širša baza umetnikov in drugih sodelavcev. Večina njih, poleg Snježane Premuš in Andreje Podrzavnik, tudi ustvarja samostojne in samonikle projekte v okviru programa Federacije: Ryuzo Fukuhara, Kaja Lorenci, Peter Kus, Peter Rauch, April Veselko ... 

Zasedba

Koncept, prostor, luč: Ryuzo Fukuhara, Samo Potokar
Fotografija: Sunčan Stone
Zvok: Ryuzo Fukuhara
Video: Samo Potokar
Med prevodi: Ryuzo Fukuhara, Martina Štirn

Nastopajo:


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/ne-za-vedno