Kakor vam drago

Produkcija: Mestno gledališče ljubljansko
Avtor: William Shakespeare
Režija: Juš Zidar


Foto: Peter Giodani

Komedija.

Na dvoru ostane vojvodova hči Rozalinda, najboljša prijateljica svoje sestrične Celije, Frederickove edinke. Na dvor pribeži Orlando, mlad plemič, ki ga preganja starejši brat Oliver. Orlando se zaljubi v Rozalindo in razjezi Fredericka, ki Rozalindo izžene z dvora. Rozalinda in Celija z dvornim norcem Brusom pobegneta v Ardenski gozd, in sicer v preoblekah: Rozalinda je zdaj mladi kmet Ganimed, Celija pa kmečka deklica Aliena. Naselita se v preprosti koči. Medtem je v Ardenski gozd pobegnil tudi Orlando, ki na drevesa obeša ljubezenske pesmi za Rozalindo. Rozalinda mu kot Ganimed predlaga, naj svojo ljubezen raje izpoveduje njej oziroma njemu, namreč Ganimedu, in tako se bo nadležnega čustva ozdravil. Ardenski gozd, alternativna, utopična realnost političnim spletkam zunanjega, urbanega sveta in Frederickovega dvora, postane zapleten labirint čustev, želja in identitet: medtem ko se Ganimed srečuje z Orlandom, se vanj zaljubi pastirica Feba, ljubezen pastirja Silvija, Brus pa kot objekt poželenja najde nekoliko počasno pastirico Lenko. Orlanda v gozd zasleduje Oliver, medtem se po goščavi potika izgnani Vojvoda …

Kakor vam drago je ena od Shakespearovih zrelih in najpogosteje uprizarjanih komedij, v kateri se Shakespeare ukvarja z dvema nasprotujočima si svetovoma: z realnostjo in utopijo. Utopija je kot alternativa ozki in represivni, inhibicij polni realnosti postavljena v gozd – prostor, v katerem je pri Shakespearu mogoče vse: čudeži (Sen kresne noči), skrajna ljubezen, norost (Kralj Lear), skrajno nasilje (Tit Andronik) … Gozd je zatočišče (Dva gospoda iz Verone), predvsem pa prostor za spremenljive identitete tistih, ki si vanj upajo vstopiti. Ardenski gozd naseljujejo nenavadni in očarljivi ljudje, ki se ne uklanjajo družbenim normam, fluidne, pravljične entitete, bitja, ki nočejo živeti v politični ureditvi Frederickovega kraljestva ter imajo druge vrednote in želje. Gozd se izkaže kot prostor, v katerem se lahko realizirajo in najdejo idealnega partnerja, tukaj so mogoče vse vrste ljubezni in zvez, v gozdu ni potrebe po politiki, pretvarjanju, ni nerodnosti v jeziku, ni družbenih slojev, spol ni pomemben, ni omejitev.

Komedijo Kakor vam drago bo režiral eden vidnejših ustvarjalcev mlajše generacije Juš Zidar, ki je v lanski sezoni na Velikem odru režiral Idiota Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega, pred nekaj leti pa črno komedijo Pijani Ivana Viripajeva. V komediji Kakor vam drago se bo ukvarjal predvsem z možnostjo oziroma nezmožnostjo utopije.

Zasedba

Avtorica priredbe in dramaturginja: Eva Mahkovic
Prevajalec: Oton Župančič
Scenograf: Branko Hojnik
Kostumografka: Jelena Proković
Avtor glasbe: Laren Polič Zdravič
Lektorica: Maja Cerar
Oblikovalec svetlobe: Andrej Koležnik
Oblikovalec zvoka: Gašper Zidanič
Oblikovalka maske: Anja Blagonja
Asistentka kostumografke: Saša Dragaš
Asistentka scenografa: Nika Curk

Nastopajo:

Rozalinda – Lena Hribar Škrlec
Celija – Ajda Smrekar
Brus – Jana Zupančič
Lenka – Tina Potočnik Vrhovnik
Jaques – Filip Samobor
Orlando – Filip Štepec
Oliver – Matevž Sluga
Silvij – Jaka Lah
Feba – Joseph Nzobandora – Jose
Vojvoda – Primož Pirnat


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/kakor-vam-drago