Zvezdice

Produkcija: SNG Nova Gorica, European Theatre Convention
Avtor: Jaka Smerkolj Simoneti
Režija: Živa Bizovičar


Foto: Peter Uhan

Učilniški komad.

Po zdolgočasenem predavanju šolske psihologinje, gospe Kavka, se med glavnim odmorom med dvema dijakoma zgodi incident. Okoliščine so na prvi pogled nejasne. Oto, sicer blesteč športnik, ostane s prebito arkado. Miki, vzoren dijak in odličnjak, je očiten krivec. Skozi njune pogovore in pogovore s šolsko psihologinjo se postopoma razgrinja ozadje spora, ki presega zgolj najstniški izbruh nasilja. Drama tako ne tematizira nasilja samega, temveč predvsem išče vzroke zanj: občutki nemoči, medvrstniško trpinčenje, telesna samopodoba, spolna identiteta, družbeni pritiski in podobno. Nekje onkraj učilnic, hodnikov in šolskih zidov se med Mikijem in Otom razvija intimni odnos, ki ga morda niti nista nikoli pričakovala. Ujeta med pričakovanja drugih in lastne želje, se skušata oklepati tega otoka svobode, prepričana, da trka s svetom ne bo preživel. V tem se srečata z nerazumevanjem tistih, ki naj bi jima pri tem pomagali, ki ne znajo svetovati bolje, kot z mantro: »Zvezdice, zvezdice, pomagajte mi.«

Zvezdice so delovni naslov besedila, ki je nastajal znotraj evropskega projekta Young Europe IV: Unheard Voices, čigar cilj je v dramatiki dati besedo raznoraznim marginaliziranim glasovom. V zastavljenem formatu 45 minut je cilj projekta ustvariti uprizoritev, ki ne vabi mladih v gledališče, temveč se gledališče raje odpravi k njim. Uprizoritev je nastajala pod taktirko režiserke najmlajše generacije, Žive Bizovičar, ki je v preteklosti v SNG Nova Gorica sodelovala z Mladim odrom Amo.

Oto: Tut to so sam preživetvene strategije, ne vem, kaj naj ti drugega rečem, ampak jz ne mislm bit žrtev, to sem se že zdavnaj odloču in stojim za to odločitvijo. Lajf je dost v kurcu že tko k je, ne vem, zakaj bi si ga naredu še bolj težkega, kot mora bit. Nč od tega ne šteje, Miki, nč od tega ni resnično. To ni življenje, to je sam gimnazija.

Jaka Smerkolj Simoneti

Zasedba

Dramaturg: Nik Žnidaršič
Scenograf in oblikovalec videa: Dorijan Šiško
Avtor glasbe: Gašper Lovrec
Prevajalka v angleščino: Barbara Skubic

Nastopajo:

Oto, športnik – Gašper Lovrec k. g.
Miki, piflar – Jakob Šfiligoj k. g.
Gospa Kvaka, šolska psihologinja – Marjuta Slamič

Krstna uprizoritev


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/zvezdice