Kavkaški krog s kredo

Produkcija: Narodni teatar Vojdan Černodrinski, Prilep (Makedonija)
Avtor: Bertolt Brecht
Režija: Martin Kočovski

Martina Kočovskega, enega najbolj perspektivnih gledaliških režiserjev v vzhodni Evropi, najbolj privlači dramski opus Brechta in sodobni makedonski pisci.


foto Arhiv Ex Ponto

Bertolt Brecht je eden največjih in najpomembnejših dramatikov in reformatorjev gledališča 20. stoletja, ki je s svojimi estetsko in politično revolucionarnimi besedili razburjal tako gledališko kot politično javnost. Martin Kočovski, mojster ugledališčenja njegovih tekstov, skupaj s skupino asistentov in dokaj mladim in navdušujočim igralskim ansamblom, z neverjetno strastjo prikazuje in kritizira sistem, v katerem živimo.  Akrobatske sposobnosti igralcev, ekstremne tehnične rešitve in pomenska scenografija, ki se po vseh preobračanjih na koncu vrne v isto pozicijo, gradijo harmonični gledališki izraz in poudarjajo večno moč Brechtovih tekstov. 

Vse, kar je na tem svetu, naj pripada tistemu, ki to potrebuje. Otroci materam, da bodo lahko skrbele zanje, in dolina tistim, ki jo obdelujejo. V tej ideji se ne skriva le makedonska identiteta, temveč tudi obraz celotne zahodne Evrope.

O režiserju
Martin Kočovski, eden najperspektivnejših mladih gledaliških režiserjev v vzhodni Evropi, se je rodil leta 1977 v makedonski Bitoli. Po končanem študiju gledališke režije na Novi bolgarski univerzi v Sofiji režira zlasti v makedonskih in bolgarskih gledališčih. Je avtor interdisciplinarnih mednarodnih projektov, kot sta Casablanca in Vse o moji materi, v katerih raziskuje odnos med gledališčem in filmom. Blizu so mu sodobni makedonski dramski pisci in Brechtove igre; leta 2008 se je z njegovimi Bobni v noči predstavil na Ex Pontu in sarajevskem MESS-u, kjer je prejel nagrado za najboljšega mladega režiserja. Lanska predstava Rdeče pa mu je letos prinesla nagrado za najboljšo predstavo na prvem NETA festivalu malih odrov v Vraci, Bolgarija.

O gledališču
Narodno gledališče Vojdan Černodrinski iz mesta Prilep v Makedoniji, ustanovljeno leta 1950, že polnih 61 let nepretrgano deluje kot profesionalno gledališče. Doslej so gledalcem ponudili več kot 360 premier in odigrali prek 6500 predstav. Njihov repertoar obsega tako svetovne klasike kot sodobno dramatiko. Gledališče že od leta 1965 organizira tudi festival profesionalnih makedonskih gledališč, ki je vsako četrto leto v celoti posvečen domačim avtorjem.

Zasedba

Prevod: Blagoja Ivceski
Dramaturgija: Vladimir Gorgijoski
Scenografija: Julijana Vojkova - Najman in Filip Jovanovski
Kostumografija: Julijana Vojkova - Najman
Glasba: Foltin (Branislav Nikolov, Pece Trajkovski, Goce Jovanoski)
Dizajn za plakat: Filip Jovanovski
Oblikovanje luči: Risto Grkoski
Inspicientka: Valentina Pirganoska
Suflerka: Liljana Batleska
Fotografija: FAN produkcija

Nastopajo:


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/kavkaski-krog-s-kredo