Zimska pravljica

Produkcija: Sfumato Theatre Laboratory, Sofia (Bolgarija)
Avtor: William Shakespeare
Režija: Margarita Mladenova

Zgodba o človeku, ki je izgubljen, ki uničuje svoje življenje in življenja drugih.


foto Simon Varsano

Uprizoritev Shakespearjevega teksta je znova potrdila dejstvo o večni aktualnosti njegovih del. Glavno vprašanje se vrti okrog neobvladljivosti človeške jeze, mračne strasti, ki jo sproža patološko ljubosumje, in zagovarja dejstvo, da kdor izgubi ljubezen, izgubi mejo med dobrim in zlim. Čiste linije v prostorski geometriji, ki se v teku predstave spreminjajo, simbolizirajo destruktivnost jeze, ki se ne ustavi, dokler ni oder prekrit s trupli. Zimska pravljica je zadnja igra genija o čudežu odpuščanja kot edinstveni in končni priložnosti za prekinitev verige zla. Margarita Mladenova z uprizoritvijo predvsem opeva umetnost kot nujo za ohranitev in obnovitev vrednot, brez katerih smo samo pol ljudje.

O režiserki
Margarita Mladenova je režiserka ter soustanoviteljica in umetniška direktorica gledališkega laboratorija Sfumato. Predava na Nacionalni akademiji za gledališke in filmske umetnosti v Sofiji. Je avtorica več kot sto režij za gledališče, televizijo in opero, zlasti bolgarskih, ruskih ter zahodnoevropskih klasikov. Mladenova je skupaj z Ivanom Dobčevim in produkcijami Sfumata gostovala na številnih gledaliških festivalih po vsem svetu.  Na festivalu Ex Ponto smo jo nazadnje gostili leta 2008 s predstavo Mrtvaški ples Augusta Strindberga.

O gledališču
Gledališki laboratorij Sfumato je že večkrat uspešno gostoval na festivalu Ex Ponto. Leta 1989 sta ga ustanovila sta ga ugledna bolgarska režiserja in gledališka pedagoga Margarita Mladenova in Ivan Dobčev. V nasprotju s konvencionalnim gledališčem naj bi njihove stvaritve ponudile izhodišča za samopremislek in nadaljnje raziskave. Predstave so plod dolgotrajnega delovnega procesa po posebnih metodah in kreativnih modelih, v katere so vključeni strokovnjaki z različnih področij (filozofi, primerjalci, literati ...). Ustvarjalna strategija temelji na prepričanju, da se skozi raziskovanje konkretnega teksta ali tematike osvobajajo potlačeni energetski in duhovni potenciali. Ker v predstavah pogosto izpovedujejo neizrekljivo, svoj kredo opisujejo s stavkom: Sfumato je tehnika slikanja zraka. Sfumato, dobitnik številnih nagrad doma in v tujini, ki ima danes status državnega gledališča, je prerasel v mednarodni center za raziskovanje, ustvarjanje in prezentacijo.

Zasedba

Prevod in priredba v bolgarščino: Valeri Petrov
Scenografija in kostumografija: Daniela Oleg Yahova
Oblikovanje luči: Margarita Miladenova, Daniela Oleg Yahova
Glasba: Asen Avramov
***
Nastopajo:
Tsvetan Alexiev
Hristo Petkov
Elena Dimitrova
Marguita Goheva
Sava Dragunchev
Yavor Baharov
Boyko Krastanov
Antonio Dimitrievski
Stanislav Ganchev
Mark Delchev


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/zimska-pravljica