Revizor

Produkcija: Crnogorsko narodno pozorište, Podgorica (Črna gora)
Avtor: Nikolaj Vasiljevič Gogolj
Režija: Veljko Mićunović

Režiser brez pretiranih posegov v tekst in z duhovitim prikazom človeških slabosti poudari brezčasnost Gogoljevih komičnih značajev.


foto Duško Miljačin

Ostra in angažirana družbena igra duhovito razkrinkava licemernost likov pod pritiskom oblasti in njihovih zakonov.  Ustvari nenasilno in elegantno kritiko kulturnega konformizma in korupcije kot večne igre, ki traja in se nikoli ne konča. Kot pravi režiser Veljko Mićunović: »Dobrodošli v svet nepopravljivega!«

O režiserju
Veljko Mićunović se je rodil v Baru leta 1986. Je absolvent gledališke režije na FDU v Beogradu pri profesorju Egonu Savinu. Svoje znanje je izpopolnjeval kot asistent režije slavnega Jiržija Menzla pri predstavi Vesele žene Windsorske in Paola Mađelija pri uprizoritvi Italijanske noči. Nedavno je v samostojni režiji uprizoril tekst Janusza Głowackija Lov na ščurke  in predstavo Ne šetaj se gola v sodelovanju z Milanom Gutovićem, ki je požela velik uspeh v Slavija teatru. Za predstavo Revizor je prejel nagrado za najboljšo predstavo na desetem mednarodnem gledališkem festivalu Slavija 2011.

O gledališču
Črnogorsko narodno gledališče je najpomembnejša kulturna ustanova v Podgorici, ki služi več namenom in ponuja obširen program. Zaradi izredno kvalitetnega in edinstvenega programa je znano ne samo na kulturnem zemljevidu Podgorice in Črne gore, temveč tudi v celotni regiji in mednarodnem prostoru. Ustanovljeno je bilo leta 1953 kot Titograjsko mestno gledališče, svoj sedanji naziv pa je dobilo leta 1969. Prvi vrhunec je doživelo v sredini sedemdesetih let pod vodstvom Vlada Popovića, ko so predstave doživele navdušen sprejem pri občinstvu in kritiki. Obdobje od 1997 do 2007 je bil čas preporoda in razvoja, v katerem je nastalo več kot 40 produkcij in številni novi festivali, med drugim Festival narodnih gledališč, NETA, Festival črnogorskega gledališča … S svojimi aktivnostmi je pomembno prispevalo k prepoznavnosti Črne gore v mednarodnem okolju. Je animator in ambasador črnogorskega kulturnega prostora ter stičišče številnih umetniških dogodkov in trendov v mednarodnem gledališču.

Zasedba

Lektorica: Dubravka Drakić
Priredba teksta: Žanina Mirčevska
Scenski gibi: Tamara Vujošević Mandić
Kostumografija: Jelena Stokuća
Scenografija: Darko Nedeljković
Asistent scenografije: Mirko Radonjić
Izbor glasbe: Veljko Mićunović
Izvršni producent: Edin Jašarović
***
Nastopajo:
Srđa Grahovac
Branimir Popović
Žaklina Oštir
Branka Stanić
Simo Trebješanin
Dejan Ivanić
Danilo Čelebić


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/revizor