Postajati-plesalec

Produkcija: Soohye Jang
Koreografija: Kisub Choi, Sinae Rha


Foto: Park Jiyin

Postajati-plesalec je sodobno plesni duet plesalca na invalidskem vozičku, Wonyoungoma Kima, in Kisuba Choima, gibalno neoviranega plesalca, ki se poleg Sinae Rha podpisuje tudi kot soavtor koreografije. Duet za izhodiščno točko svojega ustvarjanja jemlje odprtost in obračanje sodobnega plesa h gibanju. V duetu se umetnika referirata na delo ameriške plesalke Yvonne Rainer z naslovom Trio A. Če vsako gibanje lahko postane ples, ali velja to tudi za negibno oziroma gibalno ovirano telo? Izkaže se, da je za razvoj sodobnega plesa bolj kot gibanje pomembna sama zavest in predstava o telesu samem, kakršnokoli to že je. Postajati-plesalec razširja sodobni ples vse do ničte točke svojega izvora; ne ustavi se pri gibanju, temveč pri telesu samem. Zato Postajati-plesalec ni zgodba o različnih telesih temveč o telesu kot razliki.

Wonyoung Kim je odvetnik in pisatelj uspešnic, ki se redno pojavlja na odru v svojem invalidskem vozičku. Kot umetnika ga zanima predvsem človeška eksistenca onkraj jezika, zanj to predstavlja telo, ki se po njegovem mnenju upira vsaki regulaciji.

YYIN je umetniški kolektiv, ki deluje v Seoulu, Južna Koreja. Predstavljata ga koreograf in plesalec Kisub Choi ter koreograf in dramaturg Sinae Rha. Njuno delo se osredotoča na odnos med plesom in koreografijo.

Zasedba

Dramaturgija: Eunbin Ha
Kostumografija: Hojin Jeong
Oblikovanje zvoka: Onyoo Na
Oblikovanje luči: Yeonhwa Gong
Video: Juho Park
Trio A koreografija: Yvonne Rainer

Nastopata: Wongyoung Kim, Kisub Choi


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/postajati-plesalec