RAIL2DANCE4UKREP

Ljubljana, 25. 06. 2023 - 02. 07. 2023 Maribor, 25. 06. 2023 - 02. 07. 2023

10. bienalni festival plesnih perspektiv.


Foto: Katarina Kolenc

Ambientalnost kot živa arhitektura kulture mesta

Festival plesnih perspektiv UKREP se že od leta 2008 ukvarja z razvojnimi strategijami sodobnega plesa v Sloveniji in ukrepa na področjih, ki se zaradi izobraževalnih, produkcijskih, promocijskih idr. deficitov na našem sodobnoplesnem prizorišču kažejo kot pereča.

Tematski fokus letošnjega festivala so lokacijsko posebne uprizoritvene prakse. Metaforično odpiranje proti mestu in meščanom je skupni imenovalec celotnega programa, ki bo spremenil in razdrl kodificirana pravila obnašanja določenih javnih prostorov. Letošnji program festivala ne čaka na občinstvo, temveč mu pristopa na najbolj nekonvencionalnih mestih za umetnost in spreminja kolektivno percepcijo okolice. Vsebina bo naključnemu občinstvu približana tako, da bo dis/re/locirana na pomembna vozlišča mesta. S kolektivnimi intervencijami, ki iznenada vzniknejo na javnih krajih, se lahko vsaj za trenutek povežemo v potencialno drugačnem svetu, kjer lahko sestavimo nova pravila. S tem, ko se plesna umetnost iz plesnih dvoran razširi v javni prostor, pa se poruši tudi zid, ki ga marsikdaj lahko ustvarja vase zaprto umetniško ustvarjanje. Ples tako postane del urbane slike mesta, gibalni izraz iz ambientalnosti črpa neposredni utrip in recipročno na njega spontano in aktivno vpliva. Vzajemnost plesa in javnega okolja postaneta gibanje mesta. Premik v mesto postane premik proti občinstvu. Premik postane gibanje. Gib postane ples. UKREP postane ples mesta. Mesto pa postane soplesalec.

Letos, ko je urbani kontekst pomemben del programskega koncepta festivala, bodo pomen mesta in mestnega okolja odprli tudi geografsko. Program bo namreč realiziran na različnih lokacijah v Mariboru in v Ljubljani. Festival letos zavzema ime RAIL2DANCE4UKREP, saj ga združujejo z zaključkom evropskega projekta Rail2Dance. Predstavili se bodo številni lokalni in mednarodni umetniki (Avstrija, Finska, Švedska, Nemčija, Španija, Južna Koreja).

Ujemite jih in skupaj z njimi začrtajte nov plesni zemljevid mesta.

Umetniško vodstvo, organizacija, produkcija: Katja Somrak
Stiki z javnostjo, pomoč pri organizaciji in produkciji: Alja Lacković, Manca Trampuš, Kaja Janjić, Natalija Manojlović, Alja Lacković, Živa Brecelj, Goran Pagozdi
Tehnična ekipa: Janko Oven, Martin Lovšin, Kaja Janjić, Gregor Mohorčič
Spremno besedilo: Alja Lacković
Prevodi in lektura: Tadej Turnšek, Alja Lacković
Dokumentiranje festivala: Katarina Kolenc (Kreativ), Kristina Valič (Kreativ), Drago Videmšek, Nina Đurđević, Nada Žgank
Grafično oblikovanje: Primož Pislak
Tisk: Collegium Graphicum
V sodelovanju z: Cukrarna, Ana Desetnica, Festival Lent, Turizem Ljubljana, Botanični vrt, Slovenske železnice


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/rail2dance4ukrep-f