Iz vode na kopno

Produkcija: Mesto žensk, Center urbane kulture Kino Šiška, Družina umetnosti Narobov
Avtor: Maja Dekleva Lapajne in Alenka Marinič


Foto: Arhiv CUK Kino Šiška

Iz vode na kopno je nadaljevanje predstave Pod vodo (2017), ob kateri sta Maja Dekleva Lapajne in Alenka Marinič izdali odličen glasbeni album. Tudi predstava Iz vode na kopno igrivo združuje glasbo in gledališče. Posveča se občutenju represije, prekarnosti in ujetosti v neoliberalne odnose, po drugi strani pa iskanju prostorov, v katerih se lahko izoblikujejo drugačni, pristnejši odnosi.

Predstava črpa iz življenjskega položaja, v katerem sta se umetnici znašli kot ustvarjalki srednjih let (ne ujameta več starih socialnih ugodnosti, obenem pa ne spadata v kategorijo perspektivnih »mladih umetnic«), kot mami, kot samozaposleni v kulturi, kot prekarni delavki, kot pripadnici srednjega razreda v izginjanju oziroma drsenju navzdol in nenazadnje kot ženski. Njun vir navdiha je izrazito oseben, a ga s pomočjo različnih metod dela in skrbno izbranih umetniških pristopov predelujeta v univerzalnejši gledališko-glasbeni dogodek.

Maja Dekleva Lapajne dela kot ustvarjalka na področju uprizoritvenih umetnosti. Je režiserka, avtorica in performerka, soustanoviteljica in članica večkrat mednarodno nagrajenega Kolektiva Narobov, ena od umetniških vodij mednarodnega festivala Goli oder (KUD France Prešeren), ustvarjalka klovnovskih projektov (Moja nit je rdeča, Za crknt, Rdeči noski) in gibalnih predstav (Predelano življenje, Zavod Federacija), in članica mednarodnega umetniškega kolektiva Orcas Island Project. Sodeluje tudi pri gledališču za otroke (Gledališče Unikat) in mladostnike (Društvo za razvoj gledališča v izobraževanju) ter na radiu in televiziji (RTV Slovenija).

Alenka Marinič je diplomirana filozofinja in zgodovinarka ter neodvisna ustvarjalka na področju uprizoritvenih umetnosti. S Kolektivom Narobov je kot performerka in soavtorica gostovala na številnih slovenskih in mednarodnih prizoriščih. Leta 2013 je zaključila šolanje na mednarodni šoli fizičnega gledališča Helikos v Firencah, Italija. Odtlej sodeluje z Justinom Durelom, s katerim pod okriljem društva Hystericus poučuje fizično gledališče tako doma (ŠUGLA, Pripovedovalski Variete, Goli oder, Zavod Bob) kot v tujini (Kanada, Nizozemska, Nemčija, Italija, ZDA, itn). Kot ustvarjalka deluje na področju uličnega, klovnovskega in fizičnega gledališča. Širša javnost jo pozna iz satirične TV oddaje Kaj dogaja, v kateri s Tilnom Artačem šaljivo obravnava aktualne dogodke, in kot klovneso Rdečih noskov.

Zasedba

Nastopata: Maja Dekleva Lapajne in Alenka Marinič


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/iz-vode-na-kopno