Leksikon Yu mitologije

Produkcija: NETA (Nova evropska teatrska akcija), Asociacija Kulturanova Novi Sad (Srbija), Ex Ponto, Istarsko narodno kazalište Pula (Hrvaška), Narodno pozorište Priština (Kosovo), Crnogorsko narodno pozorište, Podgorica (Črna gora), Mal dramski teater, Bitola (MK)
Avtor: Oliver Frljić
Režija: Oliver Frljić

Projekt Yu mitologije je koprodukcija gledališč in festivalov s prostora nekdanje Jugoslavije. Pod režijskim vodstvom znanega hrvaškega režiserja Oliverja Frljića je nastajal na osnovi »Leksikona Yu mitologije«.


foto Saša Miljević

Predstava je v obliki neobičajnega kviza, na katerem se tekmovalci ne borijo za denarno ali materialno nagrado, pač pa za resnico oziroma pravico do pravega spomina. Spomina na tisto Jugoslavijo, v kateri smo živeli, in ne tisto, ki se je zaradi pronacionalne politične reinterpretacije zgodovine spominjamo danes. Obujanje spomina v obliki kviza bo pokazalo, koliko so se gledalci izognili manipulaciji političnega pragmatizma in kaj je ostalo od kolektivnega spomina, ki je nastal v nekdanji državi. Seveda se sodelovanju ne bodo izognile tudi mlajše generacije, pri katerih je spomin na Jugoslavijo zgolj posreden in pridobljen iz medijev, izobraževalnih ustanov in od družine.

Zasedba

Dramaturgija: Jasna Žmak
Koreografija: Rosana Hribar
Scenografija, oblikovanje luči: Borut Bučinel
Kostumografija: Sandra Dekanić
Glasba: Foltin
Producent: Damir Domitrović
Nastopajo:  Miha Nemec, Maja Nemec, Joana Popovska, Bajrush Mjaku, Gresa Pallaska, Mišo Obradović, Helena Minić,  Ljuma Penov


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/leksikon-yu-mitologije