Klovnbuf!

Ljubljana, 12. 06. 2023 - 24. 06. 2023 Borovnica, 14. 06. 2023 - 14. 06. 2023 Murska Sobota, 24. 06. 2023 - 25. 06. 2023

16. mednarodni festival sodobne klovnade in novega cirkusa


Foto: Arhiv Zavod Bufeto

Klovnbuf je festival smeha, ki se jemlje resno. Povezuje dramsko in cirkuško umetnost in njune ustvarjalce. Festival Klovnbuf slovenski publiki ponuja srečanja z najnovejšimi tokovi in najzanimivejšimi predstavami novega cirkusa iz vse Evrope, ustvarjalcem in producentom pa nudi priložnosti za mreženje, raziskovanje in skupno odkrivanje novih kreativnih pristopov.

Za gledalce se bodo na festivalu zvrstile predstave, namenjene publiki različnih starosti, za ustvarjalce novega cirkusa pa so na voljo izobraževalne delavnice in klasi. Tako strokovna kakor tudi splošna publika je dobrodošla na pogovorih in predavanjih, ustvarjalcem in producentom pa festival služi tudi kot platforma za predstavitev lastnega dela ter za ustvarjanje novih povezav z umetniki iz Slovenije in Evrope.

Klovna ne bo?

Klovn ni nikamor odšel, samo omislil si je svoj domači šotor in nekaj časa od daleč opazoval Svet. Svet, za katerega se zdi, kot da v njem ni več mesta zanj. Toda v ključnem trenutku se je odločil, da se znova poda na pot ter vse dobro preveri in premotri. Kaj pomeni biti klovn danes? Je klovn smešen lik, igralec, stand up komik, satirik, intimni interpret notranjih stanj človeka ali nosilec vsakdanje kritične misli? Klovn nikoli ni potreboval ne prve in ne četrte stene, saj je šel vedno neposredno do ljudi. Zato je pravo vprašanje, kaj vse danes klovn lahko je in kaj vse predstavlja. Njegovega vpliva ne moremo zanemariti, a ga nihče noče prav zares priznati.

Klovn v svojem nepopisnem »žaru« nastavljanja kladiva in ogledala človeku ter družbi zre v svet z radovednimi očmi. Z očmi, ki imajo efekt metuljevih krilc. Klovn na enem koncu sveta sporoča klovnu na drugem, da bitka za človečnost še ni izgubljena.

Klovn je drugo ime za dušo.

Letošnja edicija uperja pogled v svet klovna, prostor pa ohranja odprt tudi za forme novega cirkusa in robne žanre.

Klovnbuf gledališče, Klovnbuf mesto, Klovnbuf laboratorij in Klovnbuf karavana bodo tudi tokrat ponudili pisane domače in tuje predstave, izobraževanja, delavnice ter doživetja. Predstavili se bodo umetniki iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Italije, Nemčije, Francije, Španije in z Nove Zelandije.

Programom se letos pridružuje Cirkovizija, gostovanje cirkuškega šotora, skupni projekt zavoda Bufeto, kolektiva Mismo Nismo, Gledališča Ane Monro in združenja Cirkokrog.

Producent: Bufeto – Zavod za razvoj cirkuško-gledaliških umetnosti
Direktor festivala: Ravil Sultanov
Programska vodja: Natalia Sultanova
Producentka in programska svetovalka: Nika Gabrovšek
Programska sodelavka in vodja pogovorov: Andreja Kopač
PR in sodelovane pri koordinaciji: Katarina Bogataj, Kaja Marion Ribnikar
Vodja tehnike: Simon Bezek
Grafično oblikovanje: Mojca Gorjan
Montaža promocijskega videa: Peter Bizjak
Lektura: Anja Muhvič
Prevod v angleščino: Uroš Škerl

Podporniki in prijatelji festivala: Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana, Ministrstvo za kulturo RS, Teatroskop, Junij v Ljubljani, Turizem Ljubljana, Zavod Bunker – Stara mestna elektrarna, Španski borci, Plesni teater Ljubljana, Cirkus Fuskabo, Cirkokrog, Mismo Nismo, Gledališče Ane Monro, CirkoБalkana, Slovensko mladinsko gledališče, Pionirski dom, Hostel Celica


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/klovnbuf-f-7