Krst pri Savici

Produkcija: Lutkovno gledališče Maribor
Avtor: Po Francetu Prešernu
Režija: Andreja Kovač


foto Boštjan Lah

Kako poslednji vojščaki naroda preživljajo svojo zadnjo noč? Kako se soočajo s skorajšnjo smrtjo? Kako izginja staro slovenstvo? Kakšen je prehod od poganskega/prvinskega v krščansko/civilizirano? Kako se soočata smrt in ljubezen?
Smrt je povečava lastnega strahu - velike oči, uprte v vrata, ki se bodo vsak trenutek odprla, zamolkli udarci srčnega utripa, plitko dihanje, napetost ramen.

Prešernova pesnitev je partitura časa, ki se je ustavil v enem samem trenutku. Bitka je prelom. Izpod drobnogleda čustev v mirujoči večnosti pričakovanja se zgodi iznenada - viharno, hitro, nasilno. Sanje razpadejo v prah.

Zadnje ljubezensko srečanje Črtomira kot zemeljskega bitja iz preteklosti in Bogomile, poosebljene svetlobe, je labodji spev poganstva. Beseda postane ječa, ki sili v nespremenljivo zapisano usodo ločitve. Lepota se skriva tudi v odpovedi.

Zasedba

Avtorji likovne podobe: Andreja Kovač, Aleksander Andželović, Vasilija Fišer, Darka Erdelji
Lektorica: Metka Damjan
Avtorica izbora glasbe: Andreja Kovač
Izdelovalci lutk: Aleksander Andželović, Mateja Arhar, Darka Erdelji
Izdelovalci rekvizitov in scenskih elementov: Mateja Arhar, Darka Erdelji, Enver Ibrahimagić, Zoran Kramar, Svetlana Maloić, Neva Vrba

Nastopajo: Maksimiljan Dajčman, Davorin Kramberger, Metka Jurc, Danilo Trstenjak, Barbara Jamšek, k. g., Maruša Majer, k. g., Vito Weis, k. g.


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/krst-pri-savici