Robotek

Produkcija: Unia Teatr Niemożliwy
Avtor: David Zuazola
Režija: Marek b. Chodaczyński


Foto: Arhiv Davida Zuazole in Unia Teatr Niemożliwy

Brez besed.

V prihodnosti so roboti sobivali s človekom. Roboti so opravljali svoje delo in pomagali ljudem, dokler niso sčasoma začeli razmišljati sami.

Vlada pa s tem ni bila zadovoljna in je ukazala zapreti in uničiti vse robote na planetu. In tako so roboti skoraj izumrli. Skoraj. Nekega dne se Clara, dekle na invalidskem vozičku, odpravi daleč od svojega doma in prispe v koncentracijsko taborišče. Tam sreča robota, verjetno zadnjega na planetu Zemlja. Med njima se splete globoko prijateljstvo, ki temelji na molku in razumevanju. Toda zgodi se je nekaj strašnega, kar ju za zelo dolgo časa loči. Sedemdeset let kasneje se Robot prebudi in začne iskati Claro v svetu, ki se je spremenil in kjer vlada nestrpnost do drugačnosti.

David Zuazola je avdiovizualni komunikator, glasbenik, scenograf, dramatik in lutkar. Za svoje delo je prejel več kot 20 mednarodnih nagrad. Po končanem študiju gledališča in avdiovizualnih komunikacij v Čilu se je preselil v Barcelono, kjer se je pridružil Jordi Bertrán Puppet Company. Leta 2008 se je preselil v Madrid, kjer je razvil svoje prvo solo delo z naslovom Dirty Wing, predstavo, ki je bila predstavljena na različnih festivalih v Evropi in Ameriki ter prejela 5 nagrad in odlične kritike. Kasneje se je pridružil italijanski družbi Scarlattine Teatro. Hkrati vodi delavnice v različnih državah, kot so Izrael, Mehika, Italija ali Južna Koreja. Leta 2017 je premierno predstavil svoje delo The Game of Time, ki ga je predstavil v več kot 20 državah in zanj prejel 13 mednarodnih nagrad. Leta 2018 je sodeloval z andaluzijsko skupino A La Sombrita pri ustvarjanju Los 3 Cerditos, kjer je raziskoval lutkovno gledališče za otroke in gostoval po Španiji. Leta 2020 se je pridružil poljski Unia theatre Niemozliwy in skupaj so ustvarili predstavo, polno simbolike, imenovano Robot, ki je prejela 10 mednarodnih nagrad na dolgi turneji po Aziji, Evropi in Afriki. Leta 2021 je v različnih gledališčih po vsem svetu režiral projekt City of lights.

Zasedba

Oblikovanje lutk in scenografije: David Zuazola
Skladatelj: Marek Zurawski

Nastopa: David Zuazola

Priporočena starost: 14+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/robotek