Golazen / Gamad / Vermin

Produkcija: Plesni teater Ljubljana, HNK Ivana pl. Zajca, Reka (HR)
Avtor: Cabaret-noir po motivih S. Gruma in J. P. Kamova
Režija: Natalija Manojlović Varga
Koreografija: Natalija Manojlović Varga


Foto: Nina Đurđević

Plesno-gledališka predstava.

Zaprta soba. On zaprt v sobi. Čakajoč na življenje in na smrt istočasno. Brez življenja, a ne mrtev. Literat. Glasovi. Vrata. Vlačuge. Lepa roka. Mati. Opazujoče oči. Pridržan dih. Umor. Samomor. Priteči šum. Krik in loput vrat. Detektiv. Osamljen, a ne sam. Družba so mu misli, prividi, blodnje, skrivnosti, oblike, paranoja, strahovi in slutnje. Iz lukenj lezejo lezejo črvi. Po sobi se sprehajajo podgane. V sporah se zadržujejo stenice. Za vrati se skrivajo opravljive babe. Mrhovinarji čakajo. Za ovratnik mu diha vsa umazana golazen, ki jo premore ta svet. V sobi je okno za katerim obstaja zunanji svet. Rad bi šel kam, kjer se smejijo. Zunaj ga spremlja vonj sobe. Kjerkoli je, za njim zaudarja. Zatohlost. Butanje v tišino. Cesta se je zavrtela. Vonj sobe se mu je zažrl v kožo. Ali pa se je navlekel smradu zunaj? Golazen gomazi iz vseh por družbe, razvija noge in roke, hodi po svetu. V zraku je nekaj... Dež, vedno dež.

Cabaret noir je žanrski hibrid v katerem sta gibalni in gledališki jezik poenotena in združena v morbiden svet uglasbenih literarnih predlog. Cabaret, ker med gledališkimi prijemi ni hierarhije; noir, ker vsebino črpa iz najtemnejše luknje zavesti, toliko izpraznjene luknje, da se v njej razliva črnina v najbolj živem spektru.

Zasedba

Dramaturgija: Sara Stanić
Scenografija: Ana Rahela Klopčič
Izdelava scene: Martin Lovšin, Janko Oven
Kostumografija: Ana Aleksandra Buković
Izdelava kostumov: Delavnica HNK l.pl. Zajc, Rijeka
Video: Nina Đurđević
Glasba: Gordan Tudor
Oblikovanje luči: Janko Oven
V predstavi so uporabljene skladbe sodobnih hrvaških skladateljev v izvedbi kvarteta Papandopulo z albuma Scene pri založbi Cantus.

Nastopajo:

Veronika Valdés – ultimativna mati, negovalka
Alja Lacković – nedotaknjena Tju
Petra Peček / Ksenija Krutova – prostitutka Marija
Edi Ćelić – literat, inspektor


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/golazen-gamad