Koža

Produkcija: Hessensko deželno gledališče Marburg (DE)
Avtor: Anja Hilling
Režija: Carola Unser Leichtweiß


Foto: Jan Bosch

Učilniški komad. Naslov izvirnika Haut.

Koža je druga izmed petih učilniških predstav marburškega gledališča. Poetična predstava izziva predsodke in presega norme z nepričakovanim obratom v osupljivo ljubezensko zgodbo dveh najstnic na poti v odraslost. Prikazuje zgodbo deklet, ki se srečata naključno, nič skupnega nimata. Astmatična Jasmin biva v domu za mladostnike, pravkar žaluje za preminulim fantom. Anoreksična, samomorilna Jule ima zgodovino samopoškodovanj, hospitalizacij, glasna je in zelo lepa. Jasmin v trenutku očarata njena neposrednost in (pre)drznost.

Osrednje teme predstave so ljubezen, upor, predsodki in srečanje z drugimi svetovi kot osrednje gibalo oblikovanja posameznikove identitete, zato se dejavnosti po ogledu (ustvarjalno!) nanašajo na učna področja književnosti, družboslovja, etike in umetnosti.

Opozorilo: Posamezni prizori vključujejo teme samopoškodovanja, motenj hranjenja, samomora, smrti, telesne zlorabe in diskriminacije. Njihovo obravnavo je podprla psihiatrična dokumentacija.

Hessensko deželno gledališče Marburg sodi med srednje velika nemška gledališča s finančno podporo dežele in mesta. Gledališče neguje dragoceno tradicionalno znanje v delavnicah za izdelavo kostumov, rekvizitov, scenografije idr., program pa izvaja na štirih matičnih prizoriščih ter na gostovanjih. Raznovrstne produkcije namenjajo gledalcem od tretjega leta starosti dalje, v zadnjem obdobju so pod vodstvom Eve Lange in Carole Unser razvili uspešne metode raznovrstnega vključevanja mladih občinstev in neformalnega učenja na področju uprizoritvenih umetnosti. Letno organizirajo hessenski teden otroškega in mladinskega gledališča – mednarodni gledališki festival KUSS.

Zasedba

Gledališka pedagoginja: Juliane Nowak

Nastopata:

Jule – Saskia Boden-Dilling
Jasmin – Lisa Grosche

Priporočena starost: 12+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/koza-1