La Tempesta / Vihar

Produkcija: Teatro Stabile di Torino – Teatro Nazionale (IT), Teatro di Roma – Teatro Nazionale (IT), Emilia Romagna Teatro Fondazione (IT), Sardegna Teatro, Festival d’Avignon, MA scène nationale – Pays de Montbéliard (FR)
Avtor: William Shakespeare
Režija: Alessandro Serra


Foto: Alessandro Serra

Uprizoritev Shakespearove poslednje gledališke igre Vihar se v adaptaciji in celoviti reimaginaciji italijanskega režiserja Alessandra Serre kaže kot slavospev gledališču, ki ga zmore realizirati samo gledališče s svojimi edinstvenimi, tako rekoč magičnimi močmi, s katerimi na stežaj odpira pot edinstveni izkušnji umetnosti in življenja. Alegorična dimenzija Shakespearovega poslednjega dramskega besedila, ki vseskozi niha med magičnim in realnim, se v Serrovem vztrajanju pri sintezi obojega, magičnega in realnega, v novo sublimno in metafizično celoto udejanji s presenetljivo skromnimi, a nadvse izčiščenimi sredstvi. Ob robatih burkaških komikih, ki s peščico rekvizitov stopajo po lesenih deskah v zgolj nekaj zakrpanih kostumih, se v natančno odmerjenem dramaturškem ritmu, ki ga visceralno podčrtuje glasbena podoba, ustvarja posebna atmosfera, v kateri ponovno vznikne starodavna gledalčeva fascinacija nad neznanim – vse se zgodi pred našimi očmi, vse je tako resnično in jasno simulirano, da se občinstvo povsem spontano, kot že nekoč, predvsem pa potrpežljivo in v popolni tišini podredi odrskemu ritualu. Kakor da bi se ponovno obudila kolektivna zavest, da je prav gledališče starodavni prostor, v katerem je človeštvo uveljavljalo svojo pravico do magije, do ustvarjanja namišljene resničnosti, ki je sicer sama po sebi avtentična, a veliko bolj izpolnjujoča od prepogosto banalne realnosti življenja.

Alessandro Serra je režiser, dramaturg, scenograf in oblikovalec svetlobe. Leta 1999 je ustanovil skupino Compagnia Teatropersona, s katero je svoja dela uprizarjal v številnih evropskih državah, pa tudi v Aziji, Južni Ameriki, Rusiji in Združenem kraljestvu. Prejel je številne nagrade in priznanja, med drugim nagrado UBU za najboljšo igro ter nagrado Le Maschere del Teatro Italiano za najboljšega scenografa in najboljšo predstavo za MACBETTU. Prejel je tudi nagrado Hystrio za režijo in veliko nagrado "Zlati lovorov venec" za najboljšo režijo (festival MESS - Sarajevo).

Teatro Stabile di Torino - Teatro Nazionale je ena glavnih italijanskih in evropskih odrskih produkcijskih ustanov. Ustanovljeno je bilo leta 1955, od leta 2009 organizira mednarodni festival Torinodanza, leta 2015 je postalo nacionalno gledališče ter se pridružilo evropski mreži gledališč Mitos21 in Evropski gledališki konvenciji. Vodi ga Filippo Fonsatti, umetniško pa ga vodi Valerio Binasco.

Zasedba

Prevajalec in prirejevalec besedila: Alessandro Serra
Scenograf, kostumograf, oblikovalec luči in zvoka: Alessandro Serra
Asistent oblikovalca luči: Stefano Bardelli
Asistent oblikovalca zvoka: Alessandro Saviozzi
Asistentka kostumografa: Francesca Novati
Oblikovalec maske: Tiziano Fario
Svetovalka za jezik: Donata Feroldi

Nastopajo:

Andrea Castellano
Vincenzo Del Prete
Massimiliano Donato
Salvo Drago
Jared McNeill
Chiara Michelini
Maria Irene Minelli
Valerio Pietrovita
Massimiliano Poli
Marco Sgrosso
Marcello Spinetta
Bruno Stori


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/la-tempesta-vihar