Macbeth

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana
Avtor: William Shakespeare
Režija: Matteo Spiazzi


Foto: Jaka Varmuž

Rjaveča predstava.

Macbeth je univerzalna zgodba o človeškem besnem iskanju moči, ki upravičuje tudi najgrozovitejše umore in najhujša grozodejstva.

Največji konflikt besedila je v tem, kar liki verjamejo, da so oziroma bi radi bili, ter med njihovimi konkretnimi dejanji. In ker se naša dejanja in to, kar verjamemo, da smo, razhajajo, se pojavijo duhovi in krvi nikakor ne zmoremo več sprati s svojih rok. S to simboliko Shakespeare modro nagovarja naše skrito nezavedno. Macbeth je tudi igra o izoliranosti oblasti, strahu pred njenim sesutjem, pa tudi o njeni neučinkovitosti, saj oblast, ki temelji na moči, v resnici ne more ustvariti ničesar trajnega.

V luči sedanjih geopolitičnih napetosti italijanski režiser Matteo Spiazzi besedilo interpretira predvsem kot tragedijo oblasti, kot odmev preteklosti v sedanjosti. Ustvarjalna ekipa bo v Tunelu, ki deluje kot nekakšen hladen, vlažen bunker, uprizorila nesmiselno bitko kovinskih predmetov. Kovina je material, ki je v zgodovini pogosto povezan z oblastjo – mnogokrat postane celo njen simbol in sredstvo za osvajanje.

Matteo Spiazzi je diplomant italijanske Akademije za dramsko umetnost Nico Pepe. Deluje kot režiser, gledališki pedagog in organizator prireditev v Italiji in številnih drugih državah, kot so Avstrija, Belorusija, Češka, Ekvador, Estonija, Litva, Slovenija, Poljska, Ukrajina, Rusija. Specializiran je za delo z maskami, zlasti gledališkimi. Kot mentor na delavnicah je sodeloval s ključnimi svetovnimi institucijami, kot so Univerza v Veroni, Univerza v Tartuju, Nacionalna akademija dramske umetnosti v Minsku, Kijevska univerza za kulturo, češki DAMU. Na 11. bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije je za uprizoritev Ostržek (Lutkovno gledališče Maribor, 2019) prejel nagrado za najboljšo režijo.

Zasedba

Prevajalec: Oton Župančič
Lutkovni tehnolog: Iztok Bobić
Dramaturg: Benjamin Zajc
Lektorica: Barbara Rogelj
Oblikovalca luči: Uroš Istenič, Matteo Spiazzi
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Aleš Erjavec
Producentka: Alja Cerar Mihajlović
Izdelava scene in kostumov: Iztok Bobić, Sandra Birjukov, David Klemenčič, Monika Colja, Olga Milić, Zoran Srdić

Nastopajo: Miha Arh, Asja Kahrimanović Babnik, Filip Šebšajevič k. g.

Priporočena starost: 15+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/macbeth-5