Fantek in punčka

Produkcija: Pionirski dom – Center za kulturo mladih, Zavod Godot
Avtor: Blaž Lukan
Režija: Tadej Pišek
Koreografija: Mojca Špik in Inan Du Swami


Foto: Ajda Zupan

Bistvo otroštva je igra, bistvo poezije igra besed. Pesmi o najbolj vsakdanjih rečeh, ki so lahko čudežne, na odru zaživijo skozi besedo, glasbo in ples. Je smeh in veselje, je hipna žalost in jeza, je igra in čudenje in tisoč vsakdanjih drobnarij, iz katerih je spleteno otroštvo. A vselej je zanju pripravljen tudi topel mamin in atov objem.

Navihana plesno-gledališka predstava Fantek in Punčka je nastala po istoimenski pesniški zbirki Blaža Lukana, ki je izšla pri založbi Mladinska knjiga in je prejemnica prestižne Levstikove nagrade za izvirno leposlovje 2021 in znaka kakovosti Zlata hruška.

Sodobna, duhovita, metaforično bogata pesniška zbirka, ki temelji na ponavljanju. Pesnik črpa navdih iz otrokovega doživljanja sveta, ki ga prelije v poezijo. Bistvo otroštva je igra, bistvo poezije igra besed: prav igra je skupna točka otroške perspektive in besedne umetnosti. Pesmi o najbolj vsakdanjih rečeh, ki so lahko čudežne.

V knjigi prisrčnih pesmi, ki nagovarjajo prav vso družino, se fantku in punčki godijo različne stvari – je smeh in veselje, je hipna žalost in jeza, je igra in čudenje in tisoč vsakdanjih drobnarij, iz katerih je spleteno otroštvo. A vselej je zanju pripravljen tudi topel mamin in atov objem. Pesnik, dramaturg in publicist Blaž Lukan je pesmi za to pesniško zbirko napisal pred petindvajsetimi leti.

Zasedba

Glasba: Marjan Peternel
Kostumografija: Andrej Vrhovnik
Scenografija: Anže Bizjak

Nastopajo:

Punčka – Mojca Špik
Fantek – Inan Du Swami
Glas mame – Gaja Filač
Glas ata – Tadej Pišek

Priporočena starost: 3+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/fantek-in-puncka