Teden slovenske drame

Kranj, 27. 03. 2023 - 07. 04. 2023

53. Teden slovenske drame


Foto: Arhiv TSD

Teden slovenske drame je osrednji festival uprizoritev, nastalih po slovenskih dramskih besedilih, ki ga Prešernovo gledališče Kranj organizira s podporo Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Kranj. Letos se je tradicionalno začel 27. marca 2023, na svetovni dan gledališča.

Selektor Rok Bozovičar je preteklo leto označil kot turbulentno in hlastno gledališko leto, ki je poskušalo nadoknaditi predhodna koronska. Ogledal si je 66 uprizoritev, nastalih na podlagi slovenskih dramskih predlog, ki so bile premierno uprizorjene leta 2022 v produkciji tako institucionalnih kot tudi drugih gledaliških hiš in ustanov.

V tekmovalnem delu programa se je za festivalske nagrade potegovalo sedem uprizoritev, v spremljevalni program pa je bilo uvrščenih pet (vrstni red ne pomeni hierarhične lestvice).

Tekmovalni program:

Spremljevalni program:

53. TSD je poleg predstav ponudil tudi dodatni program. Tokrat je bilo tako še več pozornosti namenjene dramskim pisavam. Organizirani so bili tradicionalni in tudi nekaj novih dogodkov, s katerimi so osvetlili ključna vprašanja in problematike sodobnega dramskega pisanja. Poleg tega se je priredilo nekaj glasbenih dogodkov in tudi vsebin, namenjenih otrokom ter mladim.

Tradicionalni Dan nominirancev so tako kot lani še dodatno podprli z dramaturškimi analizami besedil. Bralne uprizoritve so pripravili ne le za besedila, nominirana za Grumovo nagrado, temveč tudi za besedila, nominirana za nagrado za mladega dramatika. Potekali so tradicionalni dogodki Združenja dramskih umetnikov Slovenije ter Društva kritikov in teatrologov Slovenije. Odvilo pa se je tudi strokovno srečanje na temo dramatike malih jezikov in spodbujanja prevodov.

Na natečaj za najboljše novo slovensko dramsko besedilo je prispelo 35 besedil za Grumovo nagrado ter 11 besedil, ki so se potegovali za nagrado za mladega dramatika. Letošnja novost je bila, da so – tako kot za Grumovo nagrado – v začetku marca razglasili tudi nominirance za mladega dramatika. Nagradi sta bili znani na zaključni prireditvi 53. TSD.

Strokovna žirija za nagrado Slavka Gruma in nagrado za mladega dramatika, so sestavljali Vesna Jevnikar (predsedujoča), Tomaž Toporišič in Jakob Ribič, je izmed vseh besedil, ki so prispela na natečaj za najboljše novo slovensko dramsko besedilo (35 besedil je prispelo za nagrado Slavka Gruma, 11 besedil pa za nagrado za mladega dramatika), izbrala pet nominirancev za nagrado Slavka Gruma in tri nominirance za nagrado za mladega dramatika.

Nominirana besedila za nagrado Slavka Gruma za najboljše dramsko besedilo:

Nominirana besedila za nagrado za mladega dramatika:

Strokovni žiriji 53. Tedna slovenske drame:

Žirija za nagrado Slavka Gruma in nagrado za mladega dramatika:

Strokovna žirija za podelitev Šeligove nagrade 2023 za najboljšo predstavo, igralskih nagrad in nagrade za poseben dosežek 53. TSD:

Povezava: Poročilo selektorja 53. TSD

Povezava: Poročilo žirije in obrazložitev nominacije za nagradi Slavka Gruma in mladega dramatika

Povezava: Programska knjižica

Povezava: Utemeljitev Grumove nagrade


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/teden-slovenske-drame-f-7