Sakhozi Says “NON” to the Venus

Produkcija: Nelisiwe Xaba
Avtor: Nelisiwe Xaba
Režija: Toni Morkel
Koreografija: Nelisiwe Xaba

Kaj je eksotično, vedno določa močnejši


foto Suzy Bernstein

Plesalka in koreografinja Nelisiwe Xaba se je rodila v Sowetu v Južni Afriki. Izobraževala se je na Johannesburg Dance Foundation in potem v Londonu na Ballet Rambert. Preden je začela ustvarjati svoje predstave, je plesala v južnoafriški skupini Pact Dance Company ter sodelovala s koreografko Robyn Orlyn.

Solo Sakhozi says “NON” to the Venus je navdihnila Sarah Baartman (1790-1815), južnoafričanki iz plemena Kojkoni, ki so jo v 19. stoletju z imenom Hotentotska Venera razstavljali v cirkusih in razstaviščih v Londonu in Parizu, najintimnejše dele njenega telesa so preučevali naravoslovci in biologi, po smrti pa so dele njenih organov in okostje vse do leta 1974 razstavljali v Musee de l’Homme v Parizu. Več let je Nelson Mandela zahteval od Francije, naj vrnejo njene posmrtne ostanke, kar so storili šele leta 2002, ko so jo končno, več kot 200 let po smrti, pokopali v domovini. Zgodba Sarah Baartman je simbol trpljenja afriških žensk v času kolonializma pa tudi danes.

Nelisiwe je zmešala svojo biografijo z njeno in tako je nastal ironičen in politični plesni solo o ženski, njenem potovanju v Evropo, v kateri pa lahko ostane le, če za nekaj časa postane muzejski eksponat. Predstava ne govori le o eksotičnemu voajerizmu, temveč tudi o vedno večji ksenofobiji, recimo ideji predsednika Sarkozya (Sakhozi), ki je Afričanom obljubil plačilo, če zapustijo Francijo.


foto Suzy Bernstein
Predstava je na festivalu v sodelovanju z Aksiomo – Zavodom za sodobne umetnosti.


Za predstavi Sakhozi Says “NON” to the Venus in Plasticization velja ena vstopnica.

Zasedba

Zvok in glasba: Mocke J Van Veuren
Video: Lukasz Pater
***
Performerka: Nelisiwe Xaba


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/sakhozi-says-non-to-the-venus