Delitev

Produkcija: Kamerni teatar 55, Sarajevo (BA)
Avtor: Skender Kulenović
Režija: Aleš Kurt


Foto: Arhiv MGL

Komedija.

Drama Delitev v domači gledališki zgodovini in produkciji ostaja vedno aktualno delo, ki tematizira trojnost bosansko-hercegovskega nacionalnega konteksta.

Drama Delitev Skenderja Kulenovića (prvo različico je napisal leta 1946) je bila izvirno komedija v dveh dejanjih. Praizvedba je bila na odru Narodnega gledališča Sarajevo februarja leta 1948, isti večer pa jo je takratni komunistični režim prepovedal. Tretje dejanje s komičnimi elementi je Kulenović dopisal šele leta 1956, premiera nove Delitve pa je bila 2. novembra 1957 v Narodnem gledališču Mostar. Leto kasneje je mostarska produkcija sodelovala na tretjem Sterijevem pozorju ter postala prva predstava iz Bosne in Hercegovine, ki je sodelovala na tem prestižnem gledališkem festivalu. Gledališka predstava Delitev v režiji Ahmeda Muradbegovića je bila uprizorjena na odru Narodnega gledališča Tuzla in drugje, premiera pa je bila 17. septembra 1960.

Dogajanje se začne po drugi svetovni vojni, ko v majhen in odročen kraj v Bosni, v vas Gluha Bukovica, pride kontingent različnih dobrin, blaga in živali, ki ga je treba razdeliti med vaščane, ki so v vojnem opustošenju, uničenju in požigih izgubili skoraj vse. A vaška gostilna Tufkina kafa postane simbol nikogaršnje in vsakogaršnje zemlje, svojevrstna narodna skupščina, na tribuni katere se pogumno izmenjujejo predstavniki oz. odborniki narodov, pravzaprav pa borci za lastne interese. Le ena vest, ki pride z druge strani vrat, pred katerimi preži imaginarna nova vojna, požene zakulisno igro veščih spletkarjev. Blefirajo in brezobzirno igrajo na karto naroda in vere, delitev pa namesto, da bi pomagala prebivalcem, privede do novih razdorov ter na koncu tudi do fizičnega obračuna.

Zasedba

Dramaturg: Vedran Fajković
Scenografka in kostumografka: Adisa Vatreš Selimović
Odrski gib: Amila Terzimehić

Nastopajo:

Tatjana Šojić
Gordana Boban
Dina Mušanović
Elma Juković
Mirvad Kurić
Sabit Sejdinović
Davor Golubović
Amar Selimović
Adnan Hasković
Senad Alihodžić
Enes Kozličić
Amar Čustović


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/delitev