60 Minutes of Opportunism

Produkcija: I’M’COMPANY / Chloé Schmidt, Ménagerie de Verre
Avtor: Ivana Müller

Kdo je oseba na odru?


foto Liesbeth Bernaerts

Ivana Müller je že stara znanka Mladih levov, na katerih je v preteklosti nastopila s How Heavy Are My Thoughts in While We Were Holding It Together. Vedno je navdušila ljubljansko občinstvo s svojo prezenco, inteligenco in humorjem. Humor spremeni način, kako gledamo na stvari, pravi avtorica. “Ideje ne naredi statične, temveč jo naredi gibajočo. Humor je zato zame eno od pomembnih koreografskih orodij.” Ivana prihaja iz Hrvaške, čeprav že desetletje dela in živi na Nizozemskem, v Nemčiji in Franciji.

60 minutes of Opportunism je solo (z občasnim gostom). V njem se avtorica izprašuje o tem, kako je biti pred publiko, v živo, živ ter znova pleše po tanki liniji med filozofijo, komedijo in poezijo. Kdo je ta oseba, ki jo gledamo na odru? Nomadska sodobna umetnica? Ker ima nahrbtnik, gre morda za teroristko, tik preden se bo razstrelila? Je zgolj izgubljena turistka? Avtorica in izvajalka imata namreč eno samo telo. Kaj je njena prava identiteta?

Med izvajanjem predstave Ivana dekonstruira svoj šov in svoje telo ter vabi gledalce, da zastavljajo vprašanja. To je predstava, v kateri vsi igramo svojo vlogo – performerka, avtorica in gledalec- vsi dihamo isti zrak, obdaja nas enaka temperatura in drug drugega navdihujemo.

Zasedba

Performerka: Ivana Müller
Umetniški sodelavci: Agata Maskiewicz, Paz Rojo, Jefta van Dinther, David Weber Krebs, Gaëlle Obiégly, Inge Koks, Bill Aitchison, Thomas Brosset
Oblikovanje svetlobe: Martin Kaffarnik
Tehnika: Ludovic Rivière
Oblikovanje zvoka: Nils De Coster
Finančna podpora: Performing Arts Fund NL, Amsterdams Fonds voor de Kunst


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/60-minutes-of-opportunism