The Following Body

Produkcija: Pekinpah
Avtor: Tatiana Kocmur


Foto: Matija Lukić

»Karkoli bolečina doseže, doseže deloma prek svoje nedeljivosti, to nedeljivost pa zagotavlja s svojim odporom do jezika.« Elaine Scarry

V začetku leta 2022 se je umetnica Tatiana Kocmur skozi umetniško perspektivo pričela posvečati raziskovanju zgodovinskih in aktualnih problemov telesnega in spolnega nasilja ter koncepcij in jezika (ali pač ne-jezika) o bolečini. The Following Body je prva vizualna artikulacija tega raziskovanja.

Performans prikazuje težko razumljivo, natančneje nepredstavljivo spremembo in prizadetost organizma zaradi nenadnega delovanja zunanje sile. Notranji konflikt razumevanja, priznavanja in sprejemanja predrugačene strukture telesa je v performansu viden navzven v podobi dveh semantičnih entitet. Ples nemih tvorb je senzualen in obenem agresiven. Njuno razmerje določata njuna soodvisnost in neločljivost. Enkrat sta vidni kot ljubimki, drugič kot nasprotnici. Postaneta eksponat ljubezni in sovraštva. V počasnem in bolečem prepletu dveh se vlogi agresorke in žrtve premešata. Njuni premiki izvajajo (ne)prijetne zvoke, ki opominjajo na vse, česar ni bilo mogoče izreči, in kar zaradi posttravmatske stresne motnje in strahu, ki se pojavi ob zahtevnem, travmatičnem doživetju, niti ne more biti izrečeno.

Performans je posvečen Juani in vsem žrtvam spolnega nasilja.

Podobe in zvoki, uporabljeni za oblikovanje žive kompozicije, so bili izbrani na podlagi pogovorov umetnice s posameznicami_ki, ki so v mladosti doživele_i spolno zlorabo.

Zasedba

Obleka: Jaka Grm
Glas: Juana
Video: Domen Martinčič

Montaža videa in zvok: Tatiana Kocmur
Pomoč pri izdelavi objekta: Stefan Doepner, Miha Erjavec
Pomoč pri izvedbi: Liza Šimenc
Fotografija: Nina Pernat
Svetovanje: Matej Kejžar

Nastopa: Tatiana Kocmur


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/the-following-body