V iskanju smisla

Produkcija: Senzorium
Režija: Barbara Pia Jenič


Foto: Arhiv Senzorium

Čas epidemije in vojnih razmer v svetu je potegnil na dan mnoge stiske. Kamorkoli se obrnemo so ljudje izčrpani, utrujeni, ne zmorejo več tega tempa, mnogi izgoreli nimajo niti trenutka zase. Krize so v poslovnih in zasebnih sferah. Vendar so se taka krizna obdobja v zgodovini že pojavljala. Po vzoru Viktorja Frankla in njegovih del Volja do smisla in drugih, smo kreirali dogodek, ki omogoča obiskovalcem soočanje z vprašanji smisla v okviru različnih režimov in/ali situacij zadnjega stoletja. Dogodek postavlja gledalca v vlogo iskalca in preizkuševalca izbranih pristopov osmišljanja nesmislov. Dogodek je immerzivna, več čutna pripoved, sestavljena iz fragmentov dokumentarnih uvidov o možnih smislih bivanja.

Četudi je mladost norost, ali je zmožna tudi modrosti? Ali je jabolko spoznanja dobrega in zla res tisti greh, ki temni nebo osivelih jezdecev življenja?

Vsi stojimo v blatu pravi Oscar Wild, le da nekateri gledamo v zvezde. Tudi Viktor Frankl je gledal daleč in globoko v neskončnost lepot duha, ki napajajo naše vodnjake s spomini, upi, vizijami, lepoto in umetnostjo.

Dogodek zrcali iskanje, preizpraševanje in razmislek na gladini čutnega, pri čemer se zgodba nenehno presnavlja v več čutno izkušnjo, ki naslavlja in se dotika tanke meje med duhovnim, sanjskim, domišljijskim in dokumentarnim, začinjeno s spoznanji o smislu. Slednjega iščemo vse življenje v ponavljajočih se ciklih, vedno znova jih odstiramo iz večplastne temne materije usedlin preteklosti. Smer podajanja izkušnje ni enoznačna, je skupna zavest, ki sproža čutne zaznave in miselne uvide v različnih fizičnih kontekstih.

To ni dogodek, ki bi obiskovalca postavljal pred razne izzive in dvigoval njegov nivo adrenalina, ni dogodek, ki bi želel šokirati in kričati. To je dogodek, ki je ustvarjen po meri človeka in za človeka. Tako na čutni, kot na pripovedni ravni nudi trenutke biti, lahko zaslišimo svoj odzven na dogajanje. Umetnost je lahko tudi zdravilo za ranjenost duše, zatočišče, ovito v tančice mistike, lepote, celo transcendence.

Prizori so nastali na podlagi razmišljanja in uvidov mladostnikov do izhodiščnih vsebin.

Izhodišča:

Viktor Frankl: Kljub vsemu reči življenju da, Volja do smisla in druge
Naomi Klein: Doktrina šoka (knjiga in film)
Margarethe von Trotta: Hannah Arendt (film)
Hannah Arendt: Izvori totalitarizma

Zasedba

Koncept in več čutna okolja: Barbara Pia Jenič
Zvočni učinki: Peter Penko
Svetovalka za kostume: Tina Kolenik
Svetovalka za pripoved: Ana Duša

Nastopajo: Jurij Dovič, Amika Zoja Jelič, Mija Kramar, Lovro Mirtič, Lana Traven


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/v-iskanju-smisla