Vse kar se je že zgodilo

Produkcija: Plesni teater Ljubljana
Avtor: Vita Osojnik


Foto: Nada Žgank

Plesna predstava. Avtorski solo Vse kar se je že zgodilo je prvi del trilogije Vite Osojnik.

"Noč za nočjo sem tavala okrog in se prepoznavala v ideji o vsesplošnem razkroju, ki pa v sebi že nosi seme nove ureditve sveta." (Elena Ferrante – O izgubljeni deklici)

»Kot avtorica oziroma koreografinja predstav nikoli nisem ustvarila solo predstave zase. Moj koreografski opus je do sedaj zaznamovalo predvsem zanimanje za večje formacije s fokusom na odnosih med izvajalci na odru, stikih, dotikih, bližini in razdalji, ter komunikaciji med njimi. Tudi tematsko so me zanimale množice, kompozicijsko ustvarjene v urejenem kaosu z nekakšnim učinkom kalejdoskopa.
Potem je sledil trenutek popolne zaustavitve osebnega življenja in poklicne dejavnosti spričo večletne izgorelosti.
Umik v osamo, izolacija in transformacija na več nivojih. Vse to je nekako narekovalo osebno izpovedno tematiko in prvič sem si zaželela procesa sama s seboj.
Vsi projekti so imeli močno vizualno komponento, z rabo specifičnih kostumografij, objektov na odru in rabo videa, tako to ostaja kot neka moja značilnost.
Prva predstava je zasnovana kot večni tranzit skozi nastajajoče in izginjajoče forme in prostore. Gibanje je namensko, funkcionalno, včasih ekonomično, spet drugič oteženo zaradi sledenja zadanemu vzorcu. Kot izvajalka pred očmi občinstva gradim in rušim prizore iz svojega, mogoče njihovih življenj. V iskanju neke idealne točke ali pozicije. Aktivnost zaradi aktivnosti same je trenutno močna tendenca našega časa in prostora. Biti ves čas aktiven/zaposlen se enači z biti produktiven/uspešen. Raziskovala sem potek časa pri izgradnjah.
Študirala poti in smeri.
Minevanje časa v preoblikovanju notranjih in zunanjih prostorov v življenju posameznika.«

Vita Osojnik o Vse kar se je že zgodilo

Zasedba

Koncept, koreografija, izvedba, scena: Vita Osojnik
Avtorska glasba: Matevž Kolenc
Oblikovanje luči: Urška Vohar
Kostum: Tina Pavlin

Nastopa: Vita Osojnik


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/vse-kar-se-je-ze-zgodilo