Ona

Produkcija: EMANAT, Flota, Plesni teater Ljubljana
Avtor: Anamaria Klajnšček
Koreografija: Anamaria Klajnšček


Foto: Nora Baylach

Ona je entiteta, sestavljena iz avre mnogih in različnih žensk. Ona je zgrajena iz cele vrste plasti in kopice identitet. Ona je čarovnica. Ona je sirena. Ona je žival, a ne vedno ista. Ona je Hekate, Nyx, Eva, Pandora, Lilith, Medusa, Sycorax ... Ona je božanska, a vendar je tudi Ona samo ženska.

Ona ima moči in znanja, ki jih je obdržala tekom zgodovine, tudi ko so postala prepovedana in takšna ostajajo v svetu, v katerem smo. Ona je potrpežljivo čakala, ko so minevali lunini cikli. Ona je pripravljena zakričati kot najbolj strašna sirena in zašepetati kakor čarovnica, ki je preživela celo zažiganje. Ona čuti, da se je bojijo, a je to ne moti. Ona stoji vzravnano. Ona se ne opravičuje več za svoje biti, za svoja dejanja in za prostor, ki ga potrebuje.

Privadi svoje oči k temi. Vidi v njej. Vidi jo. Ona govori vse ženske jezike. Sliši jih. Ona je le ena. Ona je pripravljena razkriti in kazati svoj pravi jaz, svoje globoke vode, svoje temne plati in svojo slepečo svetlobo.

Anamaria Klajnšček (1996) je slovenska plesalka in koreografinja, ki trenutno deluje predvsem med Španijo in Slovenijo. Po zaključenem SVŠGUGL-ju je nadaljevala s študijem na amsterdamski Akademiji za teater in ples (AHK). Nato je v sezoni 2017/2018 delala v plesnem ansamblu TanzMainz v Nemčiji, kjer je sodelovala s koreografi kot so Sharon Eyal, GN/MC, Guy Weisman & Roni Haver. Zadnja leta dela kot samozaposlena v različnih plesnih projektih, trenutno nastopa v predstavah koreografov Roser Lopez Espinosa, Pere Faura, Žigana Krajnčana, Guyja Naderja in Marie Campos ter z lastno kreacijo COSSOC. Slednji je kolaborativen duet s katalonskim plesalcem Magijem Serro, s katerim nastopata po mnogih mednarodnih festivalih.

Zasedba

Avtorska glasba: Aurora Bauzà
Kostumografija in besedilo: Gabriela Lotaif
Fotografija: Nora Baylach
Oblikovanje luči: Andrej Hajdinjak
Video: Yari Stepanov
Zvočni tehnik: Damjan Delak
Svetovanje: Maja Delak
Grafična podoba: Natja Jankovič
Besedila: Gabriela Lotaif in Anamaria Klajnšček

Nastopa: Anamaria Klajnšček


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/ona-1