Dotik, tkivo, tkanina

Produkcija: Federacija, Nagib, Inštitut MA
Avtor: Snježana Premuš, Anja Bornšek


Foto: Marcandrea

“Dotik izzove ločenost med mano in tabo in daje možnost ustvarjanja tretjega prostora.”

Avtorici sta dobro poznani in referenčni akterki na področju sodobnega plesa doma in čez mejo. S svojo formalno izobrazbo in z dolgoletnimi izkušnjami tako v sodobnem plesu, kot v somatiki, pa predstavljata tudi pomembno podstat za razvoj plesne somatike in s tem razvoj plesne estetike, ki je bila do nedavnega v Sloveniji skorajda neprisotna.

Plesna predstava Dotik Tkivo Tkanina se ukvarja s “srečanjem”. Avtorici razpirata srečanje kot prostor, ki so-ustvarja in potrebuje zunanji prostor, a se vendarle dotika in spreminja tudi notranje prostore. Je neke vrste gibanje, stanje globoke vzajemne čutno-miselno-gibalne koncentracije, odzivajoče se na vse prisotne elemente.

Projekt “Dotikanja” je del serije Dialogov, ki jih Snježana Premuš pričenja z letom 2022. Dotikanja je v osnovi raziskovalen in nekonvencionalen plesni projekt, ki nagovarja gledalca celostno, preko telesnih kot tudi kognitivnih kanalov. Zato uprizoritev Dotik, Tkivo, Tkanina, bogatijo odprti formati – “Dotične tišine”, ki jih umetnici izvajata z različnimi ciljnimi skupinami.

Zasedba

So-avtorici: Snježana Premuš in Anja Bornšek
Umetniško vodstvo: Snježana Premuš
Glasba: Ida Hiršenfelder
Svetlobno scensko oblikovanje: Špela Škulj
Kostumografija: Jelena Pirkmajer Cliché
Fotografija: Marcandrea
Oblikovanje: Sonia Pust
Koordinacija: Katarina Mali

Nastopata: Snježana Premuš, Anja Bornšek


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/dotik-tkivo-tkanina